УИО БиХ: Мања наплата индиректних пореза због сњежних непогода

Агенције
УИО БиХ: Мања наплата индиректних пореза због сњежних непогода

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање БиХ, према прелиминарном извјештају, у фебруару је наплатила по одбитку поврата 318,454 милиона КМ индиректних пореза, што је за 6,95 одсто мање него у истом мјесецу прошле године, подаци су Одјељења за макроекономску анализу УИО, преносе агенције.

Лоша наплата у фебруару утицала је на то да укупна наплата прихода од индиректних пореза на нивоу прва два мјесеца буде мања за 2,3 одсто него у истом периоду прошле године.

Слабији учинак у фебруару углавном је резултат смањеног увоза и домаћег промета у БиХ због сњежних непогода.

Пад увоза је само повећао пад прихода од царина који је био очекиван због измјене царинске политике, гдје се ефекти ове измјене снажно одражавају на смањење прихода од царина у посљедње четири године.

Смањење или укидање царина било је највише изражено у прве двије године примјене Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ када је обухваћен највећи дио производа, а у наредне двије године смањење прихода је било постепено.

Од октобра прошле године укинута је наплата од један одсто царинске евиденције, што је довело до знатног смањења прихода од царина у четвртом прошлогодишњем кварталу, те у јануару ове године, док је пад прихода у фебруару додатно наглашен због смањења увоза.

Снажнији пад прихода од царина по основу укидања царинске евиденције трајаће све до октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана