Уговор за аутопут идуће седмице

Маријана Миљић
Уговор за аутопут идуће седмице

Бањалука - Потписивање уговора за изградњу дионице аутопута од Добоја до Прњавора са "Интеграл инжењерингом" из Лакташа и "Гранитом" из Скопља планирано је идуће седмице, рекао је "Гласу Српске" министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

Он је нагласио да се одмах по потписивању уговора може почети са изградњом ове дионице аутопута, чија је дужина 37 километара.

Европска банка за обнову и развој дала је почетком мјесеца  сагласност предузећу "Аутопутеви РС" да потпише уговор са конзорцијумом који чине "Интеграл инжењеринг" и "Гранит" за изградњу ове дионице аутопута.

Овај конзорцијум побиједио је на међународном тендеру понудивши да ће дионицу од Добоја до Прњавора изградити за 180 милиона евра.

Овај конзорцијум треба да достави банковну гаранцију у износу од 18 милиона евра за добро извршење посла прије потписивања уговора.

Генерални директор "Интеграл инжењеринга" Слободан Станковић потврдио је "Гласу Српске" да је идуће седмице планирано потписивање уговора.

- Већ данас ћемо потписати уговор са једном банком за банкарску гаранцију, док ћемо са другом банком потписати уговор до краја ове или почетком идуће седмице - рекао је Станковић. 

Он је нагласио да ће "Интеграл" и "Гранит" настојати да изградња аутопута буде завршена што прије.

- Самим уласком у овај посао запослићемо додатне раднике. У изградњу овог путног правца укључићемо и разне занатлије, те друге кооперанте - рекао је Станковић.

Представници Владе РС, "Аутопутева РС" и Министарства финансија и трезора БиХ потписали су крајем априла са представницима ЕБРД-а уговор о кредиту вриједном 150 милиона евра за изградњу прве дионице аутопута Бањалука - Добој од Добоја до Прњавора. Кредитно задужење пало је на терет "Аутопутева РС", који ће зајам враћати 15 година, уз каматну стопу коју чини висина шестомјесечног еурибора плус један одсто. ЕБРД је "Аутопутевима РС" дала и грејс период од три године.

Друга дионица

Преговори са Европском инвестиционом банком за изградњу друге дионице аутопута, од Бањалуке до Прњавора, биће одржани крајем септембра. Предрачунска вриједност изградње ове дионице износи 200 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана