Уговор супротан правилима ЕУ

Глас Српске
Уговор супротан правилима ЕУ

ЉУБЉAНA - Aко дође до потписивања споразума о изградњи гасовода "Јужни ток" између Словеније и Русије, чији је текст већ усклађен између двије државе, Словенија би прекршила правила енергетске политике Европске уније (ЕУ), пише љубљански дневни лист "Дневник", пренијеле су у петак агенције.

Лист наводи да је потписивање споразума с Русијом поново постало спорно јер се садашњем тексту уговора противи Европска комисија.

- Према садашњем тексту споразума, власништво над предузећем које би управљало и било власник једног крака гасовода "Јужни ток", имали би по принципу 50:50 руски "Гаспром" и словеначки "Геоплин", што би било супротно правилима ЕУ и трећег енергетског пакета који је почео да важи почетком септембра ове године - пише "Дневник".

Лист додаје да се из наведених разлога, текстом споразума тренутно бави Брисел, те да је његову спорност већ потврдило више извора.

Трећи енергетски пакет ЕУ, подсјећа словеначки лист, јасно одређује да инфраструктура за гас не смије бити у власништву предузећа која тргују тим енергентом, а исто тако забрањује компанијама из "трећих држава" власништво над гасоводима у земљама чланицама ЕУ, као што је то случај са Русијом и  Словенијом.

"Дневник" пише да словеначки министар привреде Матеј Лаховник није желио да коментарише информације да је Брисел упутио Љубљани "јасне сигнале" да не потписује уговор са Русијом и "Гаспромом".

- Брисел не сматра довољним гаранцију Словеније да ће приступ словеначкој траси "Јужног тока", који ће пролазити њеном територијом, бити доступан и "Гаспромовим" конкурентима на тржишту енергената - наводи се у тексту који је објавио "Дневник".

Како лист наводи, Бугарска, Мађарска и Грчка потписале су са Русијом и "Гаспромом" споразуме који су слични словеначком, али су то учиниле прије него што је на снагу ступио трећи енергетски пакет, те је због тога једино словеначки уговор "под лупом" Брисела.

Данило Турк

"Дневник" наводи и изјаву словеначког предсједника Данила Турка, који је у четвртак рекао да Словенија не смије имати комплексе мале државе при изградњи заједничке енергетске визије будуће Европе. Турк је казао да Словенија не смије дозволити да је обиђу енергетски токови, те да мора учинити све да "Јужни ток" иде преко њене територије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана