Уговор са ММФ-ом јача повјерење улагача

Глас Српске
Уговор са ММФ-ом јача повјерење улагача

БЕОГРAД - Највећа бонитетска кућа на свијету "Дан и Бредстрит" (Dun & Bradstreet) у фебруарском извјештају и даље сврстава Србију у групу земаља са умјереним ризиком пословања и истиче да би се могућим новим споразумом Србије са Међународним монетарним фондом наставила фискална дисциплина и ојачало повјерење инвеститора у српску привреду, јавио је Танјуг.

У региону и даље највећи рејтинг има Словенија, а за њом слиједе Хрватска, Бугарска, Румунија, Aлбанија, Мађарска, Македонија и Грчка. Нижи рејтинг од Србије у регији има Босна и Херцеговина.

- Опоравак српске привреде је био убрзан током прошле године, највише захваљујући експанзији у секторима финансијског посредовања, транспорта, трговине и угоститељства - наведено је у саопштењу D&B.

Иако су перформансе у прва три квартала прошле године биле боље од очекиваних, у посљедњем кварталу забиљежен је пад спољне потражње и извоза као кључних фактора економског опоравка, док је изостао значајнији подстицај домаће тражње усљед ниских зарада, погоршаних услова на тржишту рада, слабе доступности кредита и чвршће монетарне политике.

До сада НБС није успјела да сузбије инфлаторни притисак, нестабилност курса и даље је висока и поред повећања каматне стопе и интервенција на девизном тржишту. Изгледи за динар су и даље неизвјесни, док слаб прилив капитала и неусклађеност приватног сектора погодује даљем слабљењу домаће валуте.

У међувремену, ММФ је завршио шесту ревизију економског програма Србије у оквиру стенд-бај аранжмана, потписаног средином маја 2009.

ММФ је изјавио да је економски учинак у оквиру аранжмана у потпуности задовољавајући и да су сви критеријуми испуњени.

Како постојећи аранжман истиче у фебруару, Влада Србије због предострожности разматра могућност тражења кредита од ММФ-а у 2011, наведено је у саопштењу.

Смањен рејтинг

Рејтинг који D&B додјељује одређеној земљи указује на ризик пословног окружења у тој земљи и даје информацију о ефикасности плаћања ка иностранству, као и о исплативости потенцијалних инвестиција.

Рејтинг овог мјесеца је смањен Тунису, Мађарској, Либану, Обали Слоноваче, Новој Гвинеји и држави Тринидад и Тобаго, док је повећан Етиопији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана