Уговор о обнови и модернизацији пловног пута ријеке Саве

Aгенције
Уговор о обнови и модернизацији пловног пута ријеке Саве

Сарајево - У Сарајеву је потписан уговор о консултантским услугама "Припрема и израда главног пројекта и понуђачке документације за грађевинске радове за рехабилитацију пловног пута ријеке Саве на класу Ва од Београда до Брчког", чија је вриједност 1.080.250 евра.

Уговор су потписали министар саобраћаја и комуникација БиХ Дамир Хаџић и представници конзорцијума ВПБ Загреб и Института ИГХ Загреб, саопштено је из Министарства саобраћаја и комункација БиХ.

Хаџић је истакао да се овај уговор финансира путем гранта из IPA фонда 2010 у износу од 5,2 милиона евра, који у оквиру Пројекта обнове и модернизације пловног пута ријеке Саве администрира Свјетска банка.

"Сматрамо да је 'Обнова и модернизација пловног пута ријеке Саве' један од најважнијих привредних пројеката који се планира у БиХ и на овај начим желимо у пракси потврдити да Министарство саобраћаја и комуникација БиХ не зауставља пројекте IPA, већ жели убрзати њихову реализацију", рекао је Хаџић након потписивања.

Рехабилитацијом пловног пута ријеке Саве и реконструкцијом луке у Брчком биће успостављена боља пловност ријеке Саве у дужини од 344 километра кроз БиХ и тиме убрзан транспорт роба и побољшана заштита животне средине.

"Реконструкцијом луке у Брчком, што је интегрални дио овог пројекта, биће осигурано да Брчко дистрикт постане мотор привредног развоја БиХ, те га повезати са Плочама и Коридором 'Пет це'", нагласио је Хаџић.

Потписани уговор у трајању од 18 мјесеци предвиђа израду идејног и главног пројекта за пловни пут ријеке Саве Ва класе пловности од Брчког до Београда.

С обзиром да ријека Сава представља међународну границу између БиХ и сусједних земаља Хрватске и Србије, реализација овог уговора захтијеваће континуирану координацију између ове три земље.

Имајући у виду велики регионални значај Саве као пограничне ријеке и њен велики потенцијал за поновну успостављање пловидбе у БиХ, повезивање с пловним путем ријеке Дунав и развој пловидбе унутрашњим водним путевима као саставним дијелом мултимодалног вида транспорта, пројекат Обнове и модернизације пловног пута ријеке Саве све више добија на значају.

Европска комисија је, издвајањем средстава IPA за израду студијско-техничке документације, те за деминирање десне обале ријеке Саве у БиХ, потврдила своју опредијељеност за финансијску подршку развоја ријечног транспорта у БиХ и региону.

Техничка документација, заједно са Студијом утицаја на животну средину и социјалном студијом чија је израда у току из ових грант средстава, биће основа за будуће извођење радова на обнови и модернизацији пловног пута ријеке Саве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана