Уговор о концесији у року од три мјесеца

Марина Чигоја
Уговор о концесији у року од три мјесеца

БAЊAЛУКA - Влада РС додијелила је на 28 година концесију за истраживање нафте на територији РС предузећу "Јадран-Нафтагас", а уговор о концесији требало би да буде потписан у року од три мјесеца.

У Рјешењу о додјели концесије за истраживање нафте у РС објављеном у "Службеном гласнику РС" наводи се да се концесија додјељује на период од 28 година, рачунајући од дана закључења уговора о концесији.

- Aко концесионар у року од 90 дана од дана пријема рјешења не закључи уговор о концесији, губи сва права утврђена рјешењем - наводи се у овом документу.

Концесионар је обавезан да плати концесиону накнаду, која се састоји из једнократне накнаде за право на истраживање и коришћење и концесионе накнаде за коришћење.

- Концесиона накнада за право на истраживање износи 1.530.528 КМ и биће уплаћена у двије једнаке рате и то прва рата најкасније до 31. марта 2012. године, а друга до 30. јуна 2013. године - истиче се у рјешењу.

Једнократна концесиона накнада за право коришћења, као и гаранција за наплату концесионе накнаде и гаранција за уредно извршење уговора о концесији у фази експлоатације дефинисаће се анексом уговора о концесији послије изведених истражних радова, односно најкасније до 31. децембра 2014. године.

- Концесиона накнада за коришћење износи четири одсто од бруто прихода насталог коришћењем сирове нафте и гаса. Концесиона накнада се обрачунава мјесечно, а плаћање се врши до 15. у мјесецу за претходни мјесец - истиче се у рјешењу.

Генерални директор "Јадран-Нафтагаса" Предраг Радановић рекао је раније "Гласу Српске" да ће у РС већ током ове године почети геолошка истраживања нафте, док би бушење истражених локација требало да почне 2012. године.

- Укупан обим инвестиција за геолошко-истражне радове у периоду од 2011. до 2013. износи од 9,2 до 17,6 милиона долара, а целокупна инвестиција у максималној варијанти може да достигне и до 300 милиона долара - рекао је тада Радановић.

Министарство

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС раније су рекли "Гласу Српске" да би у случају добрих резултата истраживања експлоатација нафте и гаса у РС могла да почне већ 2014. године.

- Максимална количина производње на налазиштима биће достигнута до 2020. године и требало би да износи до милион тона годишње - казали су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана