Удвостручен промет акцијама на берзи

Марина Чигоја
Удвостручен промет акцијама на берзи

БAЊA ЛУКA - На Бањалучкој берзи у септембру је остварен промет већи од 13 милиона марака, што је дупло више у односу на август. Ово показује да је повећано интересовање инвеститора за акције предузећа чији финансијски показатељи говоре да се криза није значајније одразила на њихово пословање.

Казао је ово за "Глас Српске" помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић. Он је истакао да су у промету и цијенама на тржишту капитала забиљежени позитивни трендови. Прелиминарни подаци Бањалучке берзе показују да је у редовном трговању акцијама у септембру остварено око четири милиона марака, што је за 35 одсто више него мјесец раније.

- Редован промет обвезницама износи 3,3 милиона марака, што је за 63 одсто више него у претходном мјесецу. Од акција, највећи промет у септембру имале су акције "Телекома Српске",  1.330.000 марака, при чему је цијена акција овог предузећа на крају мјесеца износила 1,51 марку, односно за 16 одсто више него на крају прошлог мјесеца - истакао је Лакић. Када су у питању обвезнице, додао је, највећи промет и даље имају обвезнице РС емитоване по основу измирења ратне штете.

- Веће је интересовање и за обвезнице РС, што се може објаснити приносом који се остварује кроз куповину обвезница, као и могућношћу да предузећа која имају репрограмиране пореске обавезе путем обвезница плате те обавезе. Утицај на мјесечни промет од преко 13 милиона марака имало је и то што је у септембру завршена јавна понуда обвезница општине Шамац - нагласио је Лакић. 

Директор "Aдвантис брокера" Бранко Кецман каже да први знаци опоравка највећих свјетских економија уливају наду да ће релативно брзо доћи до опоравка домаћих извозно оријентисаних компанија, што ће позитивно утицати и на цијелу привреду.

- То би требало да резултује бољим финансијским извјештајима појединих компанија са Бањалучке берзе - истакао је Кецман.

Директор "Бобар брокера" и члан Управног одбора Бањалучке берзе Младенка Петковић каже да је тренутно стање на тржишту капитала РС боље него у претходном периоду.

- Значајан помак направила је Влада РС доношењем Уредбе о измирењу пореских обавеза путем обвезница РС. Тим чином повећала се ликвидност тог инструмента, а самим тим и интересовање инвеститора за наше тржиште - истакла је Петковићева и додала да тренутно највеће интересовање влада за акције "Телекома Српске", јер се очекује одлука о подјели кварталне дивиденде.

Прогнозе

Младенка Петковић каже да је јако тешко давати прогнозе за сљедећи период, али додаје да је јасно да се морају увести нови производи на тржиште капитала, те створити претпоставке за ефикаснију алокацију капитала на тржиштима у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана