Удружено подижу сектор дувана

Марина Чигоја
Удружено подижу сектор дувана

Бањалука - Оснивањем кластера у области производње дувана домаћи произвођачи имали би уређен систем који би им омогућио лакшу набавку репроматеријала и сигуран пласман и наплату производа.

Рекао је то предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истичући да су заједно са Фабриком дувана Бањалука покренули иницијативу за оснивање кластера коју је подржало и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Он је истакао да су несигурна наплата и пласман до сада били ограничавајући фактори за производњу дувана у Српској.

- Због тога у задњих неколико година имамо мање количине засада него раније. Мислим да би оснивање кластера, за које је заинтересован знатан број произвођача, требало да допринесе повећању површина под дуваном, већим приносима и бољем квалитету дувана - нагласио је Рачић.

Он је рекао да ће овогодишња производња дувана бити мања него ранијих година, јер је мање засијано, али и због тога што је у Семберији и Посавини доста површина под дуваном било поплављено.

- Зато нам је стало да се добро припремимо за идућу годину - нагласио је Рачић.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у петак је саопштено да су иницирали план да Фабрика дувана Бањалука откупи све овогодишње количине дувана.

- Фабрика дувана Бањалука исказала је спремност за давање стручних и финансијских услуга у избору сорти и унапређењу квалитета дувана, те пружању подршке у набавци опреме и осталих репроматеријала као што су садилице, сјеме, ђубриво - наводи се у саопштењу и додаје да је Фабрика дувана у процесу осавремењавања технологије производње.

Директор предузећа "Дуван" из Бијељине Светозар Михајловић истиче да је ова сезона стартовала добро и да се очекивало да буде најбоља у посљедњих неколико година, али су све наде срушиле временске непогоде.

- Поплаве су нанијеле штету на засадима дувана, а пао је и град те нанио знатну штету, тако да можемо очекивати да ће производња бити на нивоу прошле године, с тим што ће због града квалитет дувана бити лошији - нагласио је Михајловић.

Произвођач дувана из Доњег Жабара Марко Митровић каже да је стање у том сектору веома лоше.

- Поплаве су захватиле оранице и то је зауставило производњу. Затим је и град нанио велику штету, тако да ће овогодишњи принос сигурно бити мањи - казао је он и додао да су у ФБиХ подстицаји за производњу дувана много већи него у РС.

Биљне болести

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је саопштено да на подручју Љубиња има засада који су усљед биљних болести потпуно уништени.

- Према процјени стручних служби Министарства и општине Љубиње, тренутно је заражен дуван на око 50 одсто површина, али се болест и даље шири - наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана