Удио у власништву брише дугове GM

Глас Српске
Удио у власништву брише дугове GM

ДЕТРОИТ - Нови ред вожње владе СAД за "Џенерал моторс" на кратко ће послати највећег америчког произвођача аутомобила у банкротство, гдје ће избрисати већину дугова, а затим изронити мршавији и јачи - и готово двије трећине у власништву пореских обвезника, пренијела је Бета.

Оквирни планови су се у петак учврстили, јер се група највећих власника обвезница "Џенерал моторса" (GM) сложила са побољшаним приједлогом Министарства финансија да се одрекне потраживања у дугу компаније у замјену за удио у власништву. Aли GM мора да нађе купца за своју европску подружницу "Опел" и одлучи о судбини својих возила марке "хамер" и "сатурн", док радници широм СAД очекују вијести о затварању 14 фабрика и отпуштању још 21.000 запослених.

Радови на раскиду пословних веза са 2.600 продаваца ће вјероватно бити обављени у процедури банкротства.

Извори упознати са плановима "Џенерал моторса" кажу да је "могуће" да ће компанија у понедјељак затражити од суда заштиту од повјерилаца у банкротству - што је дан истека рока који је "Џенерал моторсу" дала влада да се реорганизује.

Синдикат Уједињених радника аутомобилске индустрије, који ће преузети на себе будуће трошкове здравственог осигурања својих чланова, добиће 17,5 одсто "Џенерал моторса". Стари GM, у рукама власника обвезница, добиће десет одсто.

Влада СAД се нада да ће добити назад већину новца који је позајмила GM и "Крајзлеру", мада не очекује да ће добити много од првих 13,4 милијарде долара помоћи.

На крају, нада се влада, GM ће се вратити у пробитачне воде што ће омогућити држави да прода своје дионице у компанији. Aли, ризик за пореске обвезнике је огроман, пошто су продаје аутомобила у СAД на најнижем нивоу у протеклих 27 година.

Према последњој понуди владе, власници обвезница ће добити десет процената у новом "Џенерал моторсу", исто колико и у приједлогу који су до јуче одбијали. Aли, сад им се даје могућност да купе додатних 15 процената власништва, вјероватно уз попуст.

Новац

Министарство финансија, које је већ позајмило "Џенерал моторсу" 19,4 милијарди долара, добиће 72,5 одсто власништва у новој компанији и даће још 30 милијарди да би GM могао да ради под заштитом банкротства. Очекује се да ће влада Канаде дати додатних девет милијарди долара, саопштио је један високи представник америчке администрације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана