Учинак неимара смањен за 6,5 одсто

Жељка Кокот
Учинак неимара смањен за 6,5 одсто

Бањалука - Неимари из Републике Српске у првом полугодишту ове године смањили су обим радова за 6,5 одсто у односу на исти период лани, чиме је прекинут тренд раста у овој грани из прошле године.

Фирме из једног од најзначајнијих привредних сектора Српске никако да стану на зелену грану. Иако се чинило да би послије прошлогодишњег раста обима производње за три одсто ова грана могла да ухвати замајац и у овој години, позитиван тренд прекинут је већ на самом старту 2016.

Подаци Републичког завода за статистику РС показују да је у првом овогодишњем полугодишту присутан пад обима извршених радова у обје грађевинске сфере.

- Вриједност извршених радова у области високоградње смањена је за 4,5 одсто, док су фирме које се баве нискоградњом смањиле учинак за 7,1 одсто - подаци су Завода.

Директор бањалучке фирме "Хидро-коп" Радислав Бабић каже да је пад производње условио недостатак посла.

- Фирме су у веома лошој ситуацији јер нема довољно посла и расписаних тендера, а самим тим изостаје и реализација - каже Бабић.

У приједорској фирми "Козарапутеви" кажу да се не могу пожалити мањком посла упркос паду вриједности извршених радова у бранши. Завршавају пројекте из ранијих година, у овој години су добили нове послове на тендерима, а биљеже и повећање производње асфалта и бетона у односу на прошлу годину.

- Вјероватно је ријеч о мањој вриједности обављених послова јер мислим да број укупно завршених радова није смањен - каже директор "Козарапутева" Раденко Црногорац.

Он сматра да су у највећем проблему фирме које су се специјализовале само за једну област.

- Ми се бавимо ниско, хидро и високоградњом, а самим тим можемо конкурисати на било који тендер. Мање фирме се обично баве само једном врстом посла, па из тог разлога имају сужен дијапазон послова - каже Црногорац.

Продаја станова

У РС је током првих шест мјесеци продато 29,7 одсто више станова него у истом периоду лани. Корисна површина продатих станова већа је за 43,3 одсто, док је цијена станова у просјеку смањена за 9,5 одсто.

Обим радова у првој половини године

- 6,5% укупан обим извршених радова

- 4,5% обим радова у високоградњи

- 7,1% обим радова у нискоградњи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана