Учинак индустрије смањен за 5,9 одсто

Марина Чигоја
Учинак индустрије смањен за 5,9 одсто

Бањалука - Индустријска производња у Републици Српској остварена за осам мјесеци ове године мања је за 5,9 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Према извјештају Завода, производња у августу ове године мања је за 4,8 одсто у односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години.

- У односу на август прошле године производња је мања за 7,9 одсто, док је у односу на претходни мјесец текуће године већа за 3,9 одсто - наводи се у извјештају.

У области вађења руда и камена у овој години дошло је до пада од 3,6 одсто у односу на првих осам мјесеци прошле године, пад у прерађивачкој индустрији износио је 5,6 одсто, док је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом дошло до пада од 7,3 одсто.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да пад привредних активности, како у РС, тако и у ФБиХ, указује на то да се скоро са сигурношћу може рећи да је БиХ у рецесији.

- Осим рецесије, БиХ се налази и у фази депресије, односно тешког економског стања без перспективе - казао је Хасић.

Када је у питању спољнотрговинска размјена, РС је у првих осам мјесеци ове године остварила извоз од 1,583 милијарде КМ, што је за 4,8 одсто мање у односу на исти период прошле године, док је увоз у истом периоду био 2,981 милијарда КМ, што је за 2,5 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период.

Покривеност увоза извозом у првих осам мјесеци била је 53,1 одсто, док је спољнотрговински дефицит износио 1,398 милијарди КМ. Покривеност увоза извозом у августу је износила 45,1 одсто, док је у јулу била 45,1 одсто.

У овом периоду највише робе извозило се у Србију и то у вриједности од 250 милиона КМ, у Италију 244 милиона КМ, док се највише увозило из Русије и то 797 милиона и из Србије гдје је вриједност увезене робе износила 504 милиона КМ.
Највеће учешће у извозу остварила су нафтна уља од битуменозних минерала од 220 милиона, што износи 13,9 одсто укупног извоза, док су највеће учешће у увозу имали нафта и сирова уља од битуменозних минерала са укупном вриједношћу од 833 милиона КМ.

Хасић истиче да је повећање спољнотрговинског дефицита кључни показатељ стања у економији БиХ.

- На то је свакако утицала и криза у Европској унији - нагласио је Хасић.

Запослени

Број запослених у индустрији за осам мјесеци ове године у поређењу са истим периодом прошле мањи је за 1,7 одсто.

Број запослених у индустрији у августу 2012. године у односу на претходни мјесец ове године мањи је за 0,2 одсто, док је у односу на просјечан број запослених у 2011. години мањи за 0,9 одсто и у односу на исти мјесец прошле године за 1,3 одсто.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана