Убрзати рјешавање проблема у Фабрици дувана Бањалука

Агенције
Убрзати рјешавање проблема у Фабрици дувана Бањалука

Бањалука - Синдикални одбор Фабрике дувана Бањалука упозорава да ће ово предузеће нестати, а 260 радника завршити на бироу за запошљавање уколико Влада Републике Српске хитно не реагује, преносе агенције.

Синдикат истиче да садашњи већински власник нема концепт и визију да настави производњу и сачува фабрику и раднике.

Из Синдиката наводе да производња Фабрике дувана готово не постоји, нарочито домаћи брендови који су нестали са тржишта Републике Српске и шире, а да одговорност за то сноси “Антонић трејд”, садашњи већински власник.

- Позивамо предсједника Владе Републике Српске Александра Џомбића да својим ауторитетом и функцијом коју обавља ступи у контакт са потенцијалним купцима који су заинтересовани за Фабрику дувана - саопштила је Синдикална организација овог предузећа.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић најавио је средином септембра да би “Булгартабак”, највећи произвођач дуванских производа у југоисточној Европи, могао да купи Фабрику дувана Бањалука.

Џомбић је рекао да ће Влада сачекати неколико дана да види да ли је “Булгаратабак” заинтересован, јер су разговори у току, те да ће се, ако одустану, ићи у докапитализацију у складу са договором са садашњим партнером.

Небојша Антонић, власник “Антонић трејда” који је купио Фабрика дувана, понудио је раније Влади Српске споразуман раскид уговора да би била спашена радна мјеста.

“Антонић трејд” је у септембру 2006. године купио 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Правобранилаштво Републике Српске почетком октобра прошле године тужбу против “Антонић трејда” из Лакташа због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана Бањалука и затражило накнаду штете од 4,3 милиона КМ, уз тужбу и раскид приватизационог уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана