У згради Маглића Богословски факултет

Драгана Келеч
У згради Маглића Богословски факултет

БAЊA ЛУКA - Управна зграда фочанског комбината за прераду дрвета "Маглић" у стечају продата је на јучерашњој лицитацији Универзитету у Источном Сарајеву за 801.000 марака. У овој згради требало би да буде смјештен Богословски факултет из Фоче.

Стечајни управник у "Маглићу" Радомир Јокић рекао је да је Универзитет био једини понуђач на лицитацији за продају зграде предузећа које је већ годинама у стечају.

- Одбор повјерилаца једногласно је прихватио понуду Универзитета у Источном Сарајеву од 801.000 марака. Дио новца од продаје биће утрошен за стечајне трошкове, док ће други дио средстава бити искоришћен за исплату потраживања повјериоцима - рекао је Јокић.

Он је нагласио да је управна зграда комбината за прераду дрвета "Маглић" који се налази у центру Фоче, била процијењена на 1,1 милион марака.

Директор-менаџер Универзитета у Источном Сарајеву Вера Мацура потврдила је да је Универзитет учествовао на лицитацији за предузеће "Маглић", те да је за ова намјене уплаћен потребан депозит.

- Зграда је намјенски купљена, да би се користила за потребе Богословског факултета у Фочи, с обзиром на то да ова установа до сада није имала властити простор. До сада су Факултет и средња Богословска школа били у истој згради - нагласила је Мацура.

Додала је да ће управну зграду "Маглића" користити студенти и професори овог факултета, у којем ће пратити наставу и имати смјештај.

Влада РС крајем децембра прошле године купила је за 1,35 милиона марака дио стечајне имовине "Маглића".

Лани је поред енергане, на лицитацији продат и погон за производњу иверастих плоча, за који је предузеће "Дрвокомерц" из Теслића издвојило 1,25 милиона марака.

Стечај

Предузеће "Маглић" из Фоче у стечају је од 2004. године, а његова имовина процијењена је на око пет милиона марака.

Укупне обавезе некадашњег фочанског гиганта, достигле су 35 милиона марака, од чега двије трећине чини дуг по основу неплаћених пореза и доприноса, те државним предузећима, а највише "Шумама РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана