У земљама региона увоз већи од извоза

Глас Српске
У земљама региона увоз већи од извоза

БЕОГРAД - Земље региона и ове године биљеже висок спољнотрговински дефицит, а аналитичари упозоравају да би тај дебаланс настао усљед свјетске финансијске кризе и пада извоза до краја године могао бити још већи, јавила је Бета.

Трговински дефицит БиХ у првих осам мјесеци ове године износио је око 3,23 милијарде евра, док је покривеност увоза извозом била 41,7 одсто.

Према подацима Aгенције за статистику БиХ, за осам мјесеци извоз из БиХ био је вриједан око 2,3 милијарде евра. Истовремено, у БиХ је увезено робе у вриједности око 5,53 милијарде евра, што је за 21,8 одсто више него за првих осам лањских мјесеци.

Спољнотрговински дефицит Србије у првих девет мјесеци ове године достигао је 6,16 милијарди евра, што је за 25,3 одсто више него у истом периоду лани, саопштио је Републички завод за статистику. Извоз је повећан на 5,69 милијарди евра, а увоз је вриједио 11,85 милијарди евра. Покривеност увоза извозом износи 48 одсто и мања је од покривености у истом периоду претходне године када је износила 49 процената.

Суфицит у размјени остварен је са БиХ, Црном Гором, Македонијом, а највећи дефицит Србија је имала у размјени са Русијом због увоза енергената, прије свега, нафте и
гаса.

Трговински дефицит Хрватске је већи од српског и попео се у првих девет мјесеци на 8,91 милијарду евра, што је 17,9 одсто више него у истом периоду лани.

Покривеност увоза извозом била је 45,2 одсто. Укупан извоз износио је 7,36 милијарди евра, а увоз 16,28 милијарди евра.

Словенија, чланица евро зоне, је у првих девет месеци извезла робе за 15,28 милијарди евра, што је за 5,8 одсто више него у истом периоду прошле године, а увезла робе за 17,57 милијарди евра односно 11,4 одсто више. Дефицит у робној размјени са иностранством од јануара до септембра је износио 2,28 милијарди евра, а покривеност увоза извозом у Словенији
је била 87 одсто.

Дефицит у робној размјени са иностранством Црне Горе у првих девет мјесеци ове године износио је 1,3 милијарде евра. Трговински дефицит Aлбаније и Македоније сразмјеран је привредној снази те двије земље. Спољнотрговински дефицит Aлбаније у првих девет мјесеци ове године износио је 1,8 милијарди евра, што је раст од 14,4 одсто годишње.

Извоз Aлбаније је у првих девет мјесеци износио 701 милион евра, док је увоз био 2,53 милијарде евра, саопштила је статистичка служба те државе.

Трговински дефицит Македоније у првих осам мјесеци ове године износио је 1,56 милијарди евра. У том периоду из Македоније је извезено је робе у вриједности 2,16 милијарди евра а увоз је повећан на 3,74 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана