У уторак стиже двадесетак трактора

Ведрана Кулага
У уторак стиже двадесетак трактора

БAЊA ЛУКA - Почетак продаје субвенционисаних ИМТ - ових трактора из Новог Београда у Републици Српској очекује се у уторак.

Тада ће бити подијељено двадесетак трактора свим заинтересованим купцима који до тада потпишу уговор на основу права на субвенционисање.

Ово је јуче у Бањој Луци изјавио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Радивоје Братић послије потписивања уговора о субвенционисању продаје трактора произведених на подручју Србије корисницима у Српској са представницима Индустрије машина и трактора из Новог Београда.

- Ово је прва конкретна реализација споразума о привредној сарадњи између Владе Републике Српске и Владе Србије. Корисници који купе нове тракторе произведене у Србији имају право на подстицајна средства у износу од 1.000 марака за купљене тракторе до 50 коњских снага и 5.000 марака за купљење тракторе изнад 50 коњских снага - истакао је Братић.

То значи да ће за поменуте износе бити умањена цијена трактора.

Према његовим ријечима, током ове године требало би да се обезбиједи испорука око 500 трактора за будуће кориснике на подручју Српске, а идуће године још 1.500 ових пољопривредних машина.

Он је подсјетио да су корисници подстицаја регистрована пољопривредна газдинства у Српској која купе нове тракторе произведене у Републици Србији за које се реализује кредит на период од седам година уз фиксну каматну стопу од 4,5 одсто.

Предсједник Управног одбора ИМТ-а Нови Београд Радомир Белошевац изразио је задовољство поводом потписаног споразума којим су створени услови за унапређивање привредне сарадње.

- Сматрам да су будући корисници субвенција у бољем положају од корисника на подручју Србије, тако да се надам да ће бити доста заинтересованих регистрованих газдинства и да ће субвенционисање имати ефекта - рекао је Белошевац.

Србија

Радомир Белошевац подсјетио је да је заинтересованост газдинства на подручју Србије за субвенције овог типа велика и додао да се нада да ће се слична ситуација десити и у Српској.

- Пројекат субвенције продаје трактора у Србији је почео 10. марта од када је продато око 500 трактора - истакао је Белошевац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана