У трговине више домаћих производа

Светлана Душанић
У трговине више домаћих производа

БAЊA ЛУКA - Влада Српске је мјерама за ублажавање посљедица свјетске економске кризе на РС предвидјела да велики страни трговински центри уврсте у понуду што више прехрамбених намирница домаћег поријекла.

Ово је истакла помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Маида Ибришагић на јучерашњој јавној расправи о мјерама Владе у Прњавору.

Прехрамбени произвођачи предложили су увођење што више домаћих производа у велике трговинске центре, јер је тржиште у БиХ отворено за увоз, док су друга тржишта затворена за извоз домаћих производа. Ибришагићева је истакла да је на јавној расправи истакнуто да би локалне заједнице требало да донесу своје планове мјере и да о томе обавијесте Владу.

На расправи у Милићима истакнути су проблеми у дрвној индустрији, који се огледају у високим цијенама сировина и несређеном стању у шумарству. Министар здравља Ранко Шкрбић је рекао да су предложене конкретне мјере у смислу руковођења и управљања Шумским газдинством "Бирач", које већ годинама не функционише на задовољавајући начин.

Министар финансија Aлександар Џомбић је подвукао да је осим психолошког притиска на банкарски сектор РС, који је проузроковао смањење дотока капитала и повећање каматних стопа, криза највише погодила металску, дрвопрерађивачку, те индустрију текстила, коже и обуће, као и сектор рударства.

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић у Приједору и Зворнику је нагласио да какву-такву сигурност РС даје то што Влада РС има Инвестиционо-развојну банку.

- Јавне расправе о мјерама Владе дале су задовољавајуће резултате - изјавио је министар науке и технологије РС Бакир Aјановић, који је јуче са министром рада и борачко-инвалидске заштите Бошком Томићем учествовао на трибинама у шест општина града Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, највише сугестија шта би требало промијенити у владиним мјерама стигло је од дрвопрерађивача.
- Настојаћемо да ове сугестије уградимо у владине мјере, а општине имају задатак да сачине своје мјере - додао је Aјановић.

На јавним расправама у Купресу и Шипову, мјере за ублажавање посљедица економске кризе представили министри правде и локалне управе и самоуправе Џерард Селман и Зоран Липовац. Министар унутрашњих послова Станислав Чађо одржао презентације у Добоју и Петрову. Мјере у Дервенти представила је министар за економске односе и регионалну сарадњу Јасна Бркић. Министри индустрије, енергетике и рударства и трговине и туризма Слободан Пухалац и Предраг Глухаковић говорили су о мјерама Владе РС у Угљевику и Бијељини.

Дјеловање

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Радивоје Братић казао је да мјере предвиђају брзо и интервентно дјеловање на могуће негативне ефекте глобалне кризе, те представљају само оквирни план активности, што подразумијева то да свака локална заједница треба да усвоји посебан програм мјера за сузбијање посљедица кризе у својој средини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана