У трговинама највише нових радних мјеста

Драграна Келеч
У трговинама највише нових радних мјеста

БAЊAЛУКA - У Републици Српској ове године регистровано је 2.251 ново предузеће, у којима је отворено укупно 6.317 радних мјеста, а највише становника запослено је у трговини, угоститељству и високоградњи, подаци су Пореске управе РС.

Највише нових радних мјеста ове године отворено је у трговинама, и то 550, у кафе-баровима 547, а у високоградњи запослен је 371 радник.

- У хотелима и ресторанима запослена су 232 радника, у предузећима за промет мјешовитом робом 263, у услужним објектима отворено је 295 радних мјеста, док је 348 радника запослено у предузећима ван Републике Српске - казали су у Пореској управи.

У изградњи објеката нискоградње запослено је 168 нових радника, фризерски и козметички салони примили су 142, док су у специјализоване трговине запослиле 135 људи.

Предсједник секције за локални развој у Удружењу економиста Републике Српске SWOT Бојан Јојић рекао је да ови подаци јасно осликавају прилике које тренутно владају у привреди Српске.

- Чињеница да је ове године највише новоотворених радних мјеста било у трговини и угоститељству показује да је индустрија запостављена. Веће запошљавање и повећање додатне вриједности може се остварити само повећањем броја запослених у индустрији - казао је Јојић.

Мјере

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Ранко Милић сматра да је неопходно предузети одређене мјере, како би се смањио пад упослености привредних субјеката и сачувала постојећа радна мјеста.

Дјелатности                        Нова радна мјеста

трговина                                    550

кафе-барови                            547

високоградња                          371

предузећа ван РС                   348

услуге - остало                          295

мјешовита роба                        263

хотели и ресторани                 232

изградњ. објек. ниск.              168

услуге за одрж. љепоте         142

специјализоване трговине   135

УКУПНО                                  6.317

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана