У трци за посао 1.228 кандидата

Анита Јанковић Речевић
У трци за посао 1.228 кандидата

БАЊАЛУКА - На овогодишњи јавни позив Завода за запошљавање “Заједно до посла” пријавило се 1.228 незапослених из Српске, а ко ће доћи до радног мјеста, биће познато након што пристигле пријаве буду обрађене јер мјеста има за 1.151 радника.

Заинтересовани послодавци и незапослени на конкурс у склопу пројекта “Заједно до посла”, чија је вриједност шест милиона марака, могли су се пријавити током августа. Предвиђено је запошљавање и самозапошљавање особа са бироа из шест циљних група, а ријеч је о дјеци погинулих бораца ВРС, затим демобилисаним борцима и ратним војним инвалидима, као и дјеци демобилисаних бораца и ратних војних инвалида која су на евиденцији незапослених дуже од 12 мјесеци.

Прилику да дођу до радног мјеста добила су и тешко запошљива лица из неразвијених и изразито неразвијених општина, те дјеца погинулих бораца са дипломом факултета без радног искуства. Програм се спроводи кроз четири компоненте, а у склопу сваке предвиђено је суфинансирање у износу од 5.000 марака по незапосленој особи.

- Од укупног броја пријављених по наведеном програму, 169 особа је конкурисало за компоненту самозапошљавање, односно покретање властитог бизниса, док је 1.059 незапослених лица пријављено за компоненту запошљавање код послодавца, односно 419 послодаваца је исказало потребу за запошљавањем поменутог броја радника - навели су у Заводу за запошљавање и додали да наведени подаци нису коначни будући да се захтјеви подносе у бироима према мјесту обављања дјелатности послодавца, а надлежни бирои имају рок од осам дана од дана затварања јавног позива за достављање документације у централну службу.

У Заводу даље наводе да је интерес за запошљавање радника исказало 37 јавних предузећа, те 382 послодавца из области привреде.

- Јавна предузећа су конкурисала за запошљавање 118 радника, док су приватне компаније исказале потребу за 941 незапосленим - рекли су у Заводу.

Када је у питању самозапошљавање, у Заводу кажу да је највећи број кандидата исказао интерес за покретање властитог бизниса у области услужних дјелатности, грађевинарства и прерађивачке индустрије.

- За самозапошљавање у услужним дјелатностима пријавила су се 52 кандидата, за грађевинарство 37, а за прерађивачку индустрију њих 35. Сопствени бизнис у области пољопривреде жели да покрене 23 незапослених, у угоститељству 11, трговини десет, те шумарству једно - рекли су у Заводу.

Директор Завода Мирослав Вујичић каже за “Глас” да су врло задовољни исказаним интересовањем незапослених и послодаваца јер број пријава из године у годину премашује број расположивих мјеста.

- Сада слиједи обрада приспјелих пријава како би утврдили ко испуњава услове јавног позива. Могуће је да има грађана који су се пријавили, а да су већ раније користили наша средства по наведеним основама, тако да они не испуњавају услове. У случају да будемо имали више кандидата који испуњавају услове у односу на број расположивих мјеста, одлуку о проширењу листе може донијети искључиво Влада РС, јер она одобрава средства - појаснио је Вујичић.

Помоћ привреди

Када је у питању програм подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника, а којим је предвиђено пет милиона марака, у Заводу кажу да су се до сада пријавила 242 послодавца. У Заводу су раније рекли да ће јавни позив за поврат пореза и доприноса трајати док не буду потрошена планирана средства, најкасније до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана