У току преговори са Словенцима

Милка Милуновић
У току преговори са Словенцима

БAЊA ЛУКA - За куповину фабрике у стечају "Енергетика" која је некад пословала у саставу пословног система "Инцел холдинг" заинтересовани су купци из Словеније и преговори о инвестицијама које нуде су у току, изјавила је за "Глас Српске" стечајна управница у "Енерегетици" Зора Булатовић-Кременовић.

Она није жељела да открије о којем купцу се ради, до окончања преговора о куповини некретнина фабрике у стечају.

- До сада су одржане двије лицитације за продају некретнина "Енерегетике" и обје су проглашене неуспјелим, због тога што није било заинтересованих купаца - рекла је Кременовић- Булатовић.

Имовина "Енерегетике" процијењена је на 15,8 милиона марака и чине је постројења која се користе за производњу и дистрибуцију електричне и топлотне енергије, као и земљиште и неколико пословних објеката.       

- Предузеће радницима и другим повјериоцима дугује 6,5 милиона марака. Због задужења и немогућности исплате дугова у "Енергетици" је 30. јуна 2008. године на захтјев радника, покренут стечај - истакла је  Кременовић-Булатовић.

Стечајна управница напомиње да је "Енергетика" главни снабдјевач електричном енергијом свих предузећа, напомињући да би уколико се пронађе стратешки партнер у стечају, на добитку био пословни систем  "Инцел" којег поред "Енергетике" чине још "Индустријске плантаже", "Слободна зона" и "Белфан".

- Покретање производње је могуће урадити, једино ако се за "Енергетику" пронађе инвеститор који ће уложити новац у модернизацију постројења , која ће  умјесто мазута као погонско гориво користити јефтиније и еколошки прихватљивији енергенти - тврде адвокати  словеначке фирме "Монтевар" која је прије рата имала пословну сарадњу са "Инцелом".

Они су у петак имали и радни састанак са стечајном управницом Булатовић-Кременовић. Ово предузеће има уписану хипотеку у "Енергетици" чија је вриједност милион евра и у приходима који се остварују од продаје фабрике у стечају, ова потраживања спадају у приоритетну исплату.    

"Енергетика" је до отварања стечаја запошљавала 102 радника којима послодавац  од 1996. године није уплатио ниједну плату, ни повезао радни стаж.

"Монтевар"

У компанији "Монтевар" нису жељели да открију да ли су доставили понуду за куповину "Енергетике", мада у Одбору повјерилаца овог предузећа тврде да је "Монтевар" једини озбиљан партнер за њену куповину и да предлажу конкретне инвестиционе планове. Раданици наводе да "Монтевар" нуди нова рјешења за топлификацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана