У току преговори o извозу са Русима

Срна
У току преговори o извозу са Русима

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је данас да је БиХ у преговорима са руском страном и да је максимално ангажована на извозу производа анималног поријекла у Русију.

"У фази смо испитивања и неких процедуралних питања. Да бисмо могли да извозимо производе анималног поријекла у Русију неопходно је да надлежно руско тијело, надлежна инспекција дође и прими објекте за извоз у БиХ, како за месо, гдје постоји велики интерес, посебно из Републике Српске, тако и за млијеко", изјавио је Шаровић новинарима.

Према његовим ријечима, постоје обећање да би до краја године инспекција руског надлежног тијела могла да дође у БиХ и провјери испуњеност услова према стандардима Русије.

"Уколико се то деси, могли бисмо да очекујемо да више производа анималног поријекла, укључујући млијеко и млијечне производе може да се извози у Русију, и то копненим путем с обзиром на то да сада нису потребне било какве дозволе за провоз ових производа кроз земље ЕУ, у овом случају Румунију и Бугарску", појаснио је Шаровић.

Кад је ријеч о извозу млијека и млијечних производа у земље ЕУ, Шаровић је навео да су, од четири мљекаре из БиХ које су испуниле услове за то, двије већ почеле да извозе.

"Прва је на тржиште Хрватске, Словеније и неких других земаља ЕУ изашла Мљекара Ливно са ливањским сиром и неким својим другим производима и њени контингенти у континуитету иду свих протеклих седмица", истакао је Шаровић.

Он је саопштио да се за извоз у Хрватску, Словенију и неке друге земље ЕУ спрема бихаћка мљекара "Мегле" која први контингент са потпуно новом модификованом амбалажом припрема за 12. новембар.

Према његовим ријечима, остале мљекаре су у фази освајања тржишта, од којих двије чекају сертификацију, односно добијање европског извозног броја, а то су "Пуђа" из Ливна и "Пађени" из Билеће.

"Инспекција Канцеларије за ветеринарство БиХ била је прије 15-20 дана у овој мљекари и уочени су одређени недостаци. Компанија отклања те недостатке и увјерен сам да ће и они за неколико седмица бити спремни за извоз на тржиште ЕУ", нагласио је Шаровић.

Он је истакао да није лако заузети поново нека стара тржишта као што су тржишта Хрватске и Словеније, али и да се продукција у БиХ смањила.

"У Хрватску смо прије извозили готово 40 милиона килограма млијека и млијечних производа. То сада ни издалека није тај ниво. Били бисмо задовољни уколико би мљекаре из БиХ у првој фази, у 2016. години могле да извозе десетак милиона литара", навео је Шаровић.

Он је рекао да је смањен и увоз млијека у БиХ. "Увозили смо прије три године из сусједних земаља више од 30 милиона литара, а сада увозимо само десетак милиона", појаснио је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана