У току израда студије за слив ријеке Врбас

Глас Српске
У току израда студије за слив ријеке Врбас

БAЊAЛУКA - Интегрална водно-енергетска студија развоја слива ријеке Врбас, за коју је Свјетска банка одобрила 500.000 долара донаторских средстава, у фази је израде, рекао је јуче у Бањалуци помоћник министра за водопривреду Републике Српске Михајло Стевановић, јавиле су агенције.

Стевановић је рекао током стручне расправе о овом документу да ће студија бити од помоћи концесионарима који су аплицирали за концесије за изградњу хидроенергетских објеката на Врбасу и његовим притокама.

Напоменуо је да је већ постојала водопривредна основа у којој је дата конфигурација могућих објеката у сливу Врбаса, али да су усљед догађања крајем прошлог вијека изграђена нова насеља и сада постоји конфликт у простору у односу на ранију конфигурацију.

- Сада треба видјети како да се сачувају постојећа насеља, да се уклопе неки други објекти и да ли постоји потреба да се неки објекти потопе, али вјерујем да ће се наћи рјешење које ће задовољити све кориснике овог простора - рекао је Стевановић. Додао је да би студија требало да пружи могућности енергетског коришћења вода слива ријеке Врбас, наводећи да је приоритетно кориштење за водоснабдијевање, као и за наводњавање.

Ласло Ириц из консултантске компаније "Кови" рекао је да има неколико компонената које се у овој студији морају узети у обзир, као што су природни услови у сливу Врбаса те употреба ријека тог слива за воду за пиће, за индустријску воду, затим коришћење потенцијала за туризам и спорт, као и за иригацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана