У свијету гориво све јефтиније, на Балкану све скупље

Anadolija
У свијету гориво све јефтиније, на Балкану све скупље

Иако цијене нафте и нафтних деривата на свјетском тржишту значајно опадају, у посљедње вријеме у већини земаља Балкана су истовремено цијене нафте знатно порасле или се нису мијењале.

Према посљедњим подацима, цијене нафте у свијету од почетка године пале су на 90 америчких долара по барелу, што је најнижи ниво у посљедњих неколико година. Залихе горива створене у САД-у, али и очекивани пад тражње након обесхрабрујућих података о кинеској индустрији оборили су цијену нафте у свијету.

Ипак, у земљама Балкана снижење цијена горива није забиљежено као што су грађани регије очекивали. У Хрватској и Босни и Херцеговини гориво је додатно поскупјело, што представља велико оптерећење за ионако "мршав џеп" већине домаћих потрошача у тим земљама.

Тако је од прије неколико дана на већини бензинских пумпи у Федерацији БиХ поскупјело горива за 0,05 КМ по литру. Тако, према најновијим подацима, цијена безоловног 95 октана у БиХ износи 1,20 евра, безоловног 98 октана 1,22 евра и дизела 1,20 евра.

Такођер, у Хрватској је дошло до поскупљења, те према новим цијенама, литар безоловног 95 октана износи 1,35 евра, безоловног 98 октана 1,40 евра и дизела 1,25 евра.

Економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић је, за агенцију Анадолија, казао да би цијене нафте и на Балкану требале опадати због тренда појефтињења горива у свијету.

"Цијена нафте требала би падати и у регији, јер посљедњих седмица опада цијена нафта у свијету, посебно у САД-у и Кини. Прошли мјесец је забиљежен као мјесец с највишим нивоом створених залиха у свијету и стога никако се не би смјело десити да гориво поскупљује", сматра Хасић.

Подсјетио је да обично гориво у БиХ поскупљује када дође до поскупљења нафте и у свијету.

"Међутим, врло ријетко се дешава да нафта у БиХ појефтини када дође до пада цијена горива у свијету. Тржиште је препуштено самоме себи, тако да цијене нафте у БиХ и регији нису реалне, ако се има у виду лоша економска ситуација грађана, низак животни стандард, БДП и куповна моћ већине становника", казао је Хасић.

Просјечне цијене горива у Србији ниже су у односу на цијене које су важиле на крају 2012. године. Тако цијене нафте у Србији износе: Еуро Премијум БМБ 95 1,32 евра и Дизела 1,32. Занимљив је податак да се цијена горива у Србији сваких 15 дана усклађује са цијенама на свјетском тржишту.

Цијене нафте и нафтних деривата у Црној Гори нису се значајно мијењале, па тако цијена безоловног 98 и 95 тренутно износи 1,35 односно 1,32 евра.

Као у Србији, цијене горива у Црној Гори се сваких 15 дана усклађују с кретањима на свјетском тржишту нафте.

Такође, цијене горива у Словенији достигле су рекордни ниво, па тако литар безоловног 95 у тој земљи износи 1,48 евра, безоловног 98 1,52 евра и литар дизела 1,35 евра.

Хасић напомиње да је држава одговорна за "дивљање цијена нафте", нагласивши да морају постојати одређени параметри приликом формирања цијене горива.

"Најбитније је да цијене нафте у БиХ формирају према стварним промјенама цијена нафте у свијету, као и залихама нафтних деривата. Такођер је врло значајно да се има у виду куповна моћ становника код формирања цијене нафте у БиХ и земљама регије", тврди Хасић.

Ако посматрамо остатак Европе, најскупље гориво је и даље у Норвешкој која је такођер забиљежила пад цијена у односу на прошлу годину. За литар безоловног 95 у тој земљи потребно је издвојити 1,97 евра, литар безоловног 98 износи 2,07 евра, а цијена дизела је 1,80 евра по литру.

С друге стране, најниже цијене су и даље у нафтом богатој Русији гдје је литар безоловног 95 0,79 евра, док је литар дизела 0,81 евра по литру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана