У сушару уложено 1,2 милиона КМ

Сања Ковач
У сушару уложено 1,2 милиона КМ

НЕВЕСИЊЕ - Једна од највећих и најмодернијих сушара за воће и љековито биље у БиХ, у чије је опремање по европским стандардима уложено око 1,2 милиона марака, почела је са радом у Невесињу.

Пројекат опремања сушаре реализован је уз подршку општине Невесиње, а финансијска средства обезбиједила је влада Шпаније преко организације "МЗЦ".

Сушара површине 500 метара квадратних смјештена је у кругу Земљорадничке задруге "Невесиње" која је заједно са Фондацијом "Три угла" из Мостара основала акционарско друштво "Натур флора" у оквиру којег ће и радити сушара.

Директор предузећа "Натур флора" Зорка Лазовић казала је да је послије инсталисања опреме и обуке радника почела пробна производња.

- Већ са почетком нове сезоне сакупљања биља требало би да се устали и редован производни програм у сушари. У предузећу тренутно ради десетак радника на пробном раду - рекла је Лазовићева.

Дневни капацитет сушаре, додаје Лазовићева, је прерада шест тона шљиве, а у производном програму ускоро ће се наћи и друго воће, поврће, гљиве и љековито биље.                

Она наглашава да инсталисање сушаре има вишеструки значај за све невесињске пољопривреднике.                                                                         

 - Сакупљачи биља сада имају прилику да се баве и плантажним узгојем, а не само сакупљањем самониклог биља, јер ће сушара откупљивати значајне количине. Осим тога, вршићемо и услуге сушења за оне пољопривреднике који сами желе да нађу купца - истакла је Лазовићева.

У предузећу "Натур флора" кажу да сушара у Невесињу задовољава високе европске стандарде, што ће омогућити производњу у контролисаним условима и финални производ одличног квалитета. Додају да се ради о погонима за сушење који су међу најмодернији у БиХ и региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана