У стечају 630 предузећа у РС

Тања Шикањић
У стечају 630 предузећа у РС

БAЊAЛУКA - У Републици Српској је тренутно 630 предузећа у стечају, што је за око 20 одсто више у односу на исти период прошле године, рекао је потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић.

- Од 630 предузећа која су тренутно у стечају, стечајни поступак је при крају за око 450 предузећа. С обзиром на то да је привреда у тешком стању, пред стечајем је око 70 одсто предузећа - рекао је Ковачевић и додао да су скоро сва финансијска друштва пред ликвидацијом.

Осим процеса приватизације, у којем су, како је истакао Ковачевић, многа предузећа отишла у стечај због лошег руковођења, на повећање броја фирми која нису у могућности да послују утицала је и неповољна економска ситуација.

- Усљед таквог стања, велика предузећа су уништена, а домаћа мала и средња предузећа се не могу пријавити на међународне тендере - истакао је Ковачевић.

Предсједник Гранског синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић је указао на велики значај социјалног програма Владе РС за збрињавање радника предузећа која су отишла у стечај.

- Влада РС је обезбиједила повезивање радног стажа за 43.500 радника, а тај социјални програм је Владу РС до сада коштао око 130 милиона КМ. То су директна средства из буџета РС, која се константно издвајају од 2006. године - истакао је Ружичић.

Он је нагласио да тренутно на повезивање радног стажа чека најмање 11.000 радника.

Збринути радници

Основе програма социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без запослења у РС, Народна скупштина РС је усвојила 2004. године с циљем рјешавања социјалних проблема узрокованих приватизацијом предузећа.

- Влада РС је једна од ријетких у окружењу која на овакав начин рјешава питање повезивања радног стажа и уплату доприноса за ПИО и осигурање од незапослености - рекао је Ружичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана