У стечај ове године отишло 120 фирми

Тања Шикањић
У стечај ове године отишло 120 фирми

БAЊAЛУКA - У Српској је тренутно активно 387 стечајних поступака над предузећима, а само за првих десет мјесеци ове године стечај је отворен над 120 предузећа.

Према подацима пет окружних привредних судова у РС, у овој години је закључено 113 стечајних поступака.

Највише отворених стечајева, односно 111, евидентирано је на подручју које покрива Окружни привредни суд у Бањалуци, док се најмање стечајних поступака води пред Окружним привредним судом Добој, укупно 32.

Потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић је истакао да је најугроженије пословање предузећа која се баве производњом.

- Уколико потраје овакво стање у привреди, већина домаћих предузећа ће отићи у стечај, јер су знатно повећани порези и доприноси, док истовремено нема никаквих улагања у привреду - истакао је Ковачевић.

У Окружном привредном суду Бањалука, који покрива двадесет општина, од почетка године до краја октобра, отворено је 15 претходних поступака у стечају и 42 отворена стечајна поступка над правним лицима, а у наведеном раздобљу је закључено 38 стечајних поступака.

- Код суда у Бијељини је покренут стечајни поступак у 63 предмета, а од почетка ове године стечајни поступак је отворен у 24 предмета, а закључен у 21 предмету - навели су у суду у Бијељини.

На подручју општине Требиње тренутно има 60 активних стечајних поступака, а од почетка ове године отворено је 25 стечајева, док их је 28 закључено.

- Окружни привредни суд у Источном Сарајеву је почетком 2011. године у раду имао 66 неријешених предмета стечаја који су пренесени из 2010. године. Од почетка године до октобра примљено је 13 приједлога за отварање стечаја, а у истом периоду ријешено је 26 предмета, тако да је у раду на крају септембра остало 53 предмета стечаја - истакли су у суду у Источном Сарајеву.

Додали су да је од почетка ове године донесено шест рјешења о отварању стечајног поступка, док је 17 стечајних поступака закључено.

Члан Удружења економиста РС СЊОТ Милош Тодоровић је истакао да су неликвидност и непрофитабилност два кључна разлога због којих се гаси све већи број предузећа.

- Немогућност наплате потраживања и доласка до обртних средстава је највећи "убица" фирми код нас, а затим ту је и непрофитабилност. Осим тога, повећање стопа пореза и доприноса је додатно отежало пословање предузећа - истакао је Тодоровић.

Најмање стечаја

Пред Окружним привредним судом Добој воде се укупно 32 стечајна поступка, а од тога је осам стечајних поступака отворено од почетка ове године.

- Од почетка године до краја октобра закључено је девет стечајних поступака који су се водили пред овим судом - навели су у суду у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана