У стечај отишло 50 предузећа ове године

Марина Чигоја
У стечај отишло 50 предузећа ове године

БањалукаАЊАЛУКА - Пред окружним привредним судовима у Републици Српској тренутно се воде 392 стечајна поступка, а само у току ове године у стечај је отишло педесетак предузећа.

У Окружном привредном суду Бањалука рекли су да се пред овим судом тренутно води 201 стечајни поступак.

У току ове године привредни суд у Бањалуци запримио је укупно 43 приједлога за покретање стечајног поступка над предузећима регистрованим у судском регистру овог суда, а у току прошле године 122.

- У току ове године отворено је укупно 27 стечајних поступака - истакли су у овом суду.

Пред Окружним привредним судом у Добоју води се укупно 35 стечајних поступака, од чега је пет отворено у овој години, осам у прошлој, а преостала 22 у ранијим годинама.

У Окружном привредном суду у Бијељини у 2012. години покренут је стечајни поступак у шест, а отворен у три предмета.

- Тренутно код овог суда има 58 неријешених стечајних предмета. У 2011. години покренут је стечајни поступак у 34 предмета, а отворен у 16 - навели су у овом суду.

У Источном Сарајеву истичу да су у 2012. години отворена два, а да се тренутно код овог суда воде 52 стечајна поступка.

У току ове године на подручју које покрива Окружни привредни суд Требиње у стечај су отишла три предузећа, док је у прошлој отишло укупно 25 предузећа. Тренутно се у овом суду води 46 стечајних поступака.

Када је у питању дужина трајања стечајног поступка у судовима истичу да она зависи од бројних фактора који се могу јавити током вођења поступка.

- У једноставнијим поступцима стечај траје до године, а у сложеним предметима и до двије године - навели су у Привредном суду у Бањалуци.

У Окружном привредном суду у Добоју кажу да према досадашњој пракси стечајни поступци у којима нема проблема у поступку дефинисања стечајне масе и гдје вриједност стечајне масе није велика трају од 12 до 18 мјесеци.

- У предметима гдје се поступци завршавају реорганизацијом поступак се закључује по правилу од 18 до 24 мјесеца, а у одређеном броју предмета стечајни поступци трају и по неколико година - истичу у овом суду.

У Источном Сарајеву су истакли да су од девет отворених стечаја у 2011. години четири закључена исте године, док има поступака из 2008. године који се још увијек не могу окончати.

Предсједник Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић каже да се треба бавити узроцима довођења предузећа до стечаја.

- Ту се очигледно ради о великим криминалним радњама, а посљедица вођења стечајних поступака најчешће је нестанак акционара, а посебно малих акционара, јер у стечајном поступку предузеће најчешће купи онај ко је повезан са особама које су предузеће довеле до стечаја - казао је Југовић и додао да стечајни поступци трају и по неколико година и да се у току њих најчешће имовина изгуби.

У Удружењу стечајних управника РС кажу да су свјесни да поједини стечајни поступци трају дуго, али истичу да су немоћни да утичу на брже рјешавање судских поступака.

- Тужбе које се поднесу или већ раније покренути судски поступци трају веома дуго, што утиче на дужину стечајног поступка, јер се стечајни поступци не могу закључити док се не окончају ове парнице - кажу у овом удружењу.

Процеси

У судовима истичу да на пролонгирање трајања стечајног поступка утиче вођење паралелних парничних поступака за остваривање потраживања радника у предузећима у којима је покренут приједлог за отварање стечајног поступка, уновчење имовине, неријешени имовински односи, немогућност уновчења имовине и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана