У Српску улагања од двије милијарде КМ

Д. Секулић, Ж.Башић
У Српску улагања од двије милијарде КМ

БAЊA ЛУ­КA - У окви­ру Про­гра­ма ја­вних ула­гања у РС за пе­ри­од 2009 - 2011. го­ди­не, би­ће ре­али­зо­ва­не ја­вне ин­вес­ти­ци­је у изно­су од 1.969.740.000 ма­ра­ка, ка­за­ли су у пе­так у Ми­нис­тар­ству фи­нан­си­ја РС.

Овим до­ку­мен­том, ко­ји је Вла­да РС усво­ји­ла на сје­дни­ци у чет­вртак, пре­дви­ђе­но је по­ве­ћање ин­вес­ти­ци­ја за 3,5 од­сто у одно­су на прет­хо­дни тро­го­дишњи пе­ри­од. Ра­ди се о ин­вес­ти­ци­ја­ма ко­је су у то­ку и они­ма за ко­је је обе­зби­је­ђен извор фи­нан­си­рања.

По­мо­ћник ми­нис­тра фи­нан­си­ја РС Ра­дми­ла Ми­хић ка­за­ла је но­ви­на­ри­ма у Бањој Лу­ци да ме­ђу изво­ри­ма фи­нан­си­рања до­ми­ни­ра­ју кре­ди­тна и до­на­тор­ска сред­ства ме­ђу­на­ро­дних фи­нан­сиј­ских ин­сти­ту­ци­ја у ври­је­днос­ти од 975,1 ми­ли­он ма­ра­ка.

- Ос­та­так од 994,6 ми­ли­она ма­ра­ка су до­ма­ћи изво­ри фи­нан­си­рања, одно­сно Ра­звој­ни про­грам РС ко­ји у фи­нан­си­рању ја­вних ин­вес­ти­ци­ја учес­тву­је са 23 од­сто. Ту су и буџет­ска сред­ства Вла­де и по­тро­ша­чких је­ди­ни­ца на ко­је отпа­да 19,8 од­сто ја­вних ин­вес­ти­ци­ја - ка­за­ла је Ми­хи­ће­ва.

Она је ис­та­кла да ана­ли­за се­ктор­ске стру­кту­ре ин­вес­ти­ци­ја по­ка­зу­је ве­ли­ку кон­цен­тра­ци­ју ја­вних сред­ста­ва у сао­бра­ћај и тран­спор­тну ин­фрас­тру­кту­ру, са око 50 од­сто свих ја­вних ин­вес­ти­ци­ја.

- Сли­је­ди се­ктор здрав­ства са 12 од­сто учеш­ћа ин­вес­ти­ци­ја што пред­ставља ла­га­ни пад у одно­су на око 14 од­сто из прет­хо­дних го­ди­на. Ин­вес­ти­ци­је у обра­зо­вање биљеже раст, док ја­вне ин­вес­ти­ци­је у облас­ти ин­дус­три­је, енер­ге­ти­ке и ру­дар­ства, за­држа­ва­ју свој при­јашњи тренд - обја­сни­ла је Ми­хи­ће­ва.

Ин­вес­ти­ци­је у друш­тве­ну и фи­зи­чку ин­фрас­тру­кту­ру, на­гла­си­ла је Ми­хи­ће­ва, још уви­јек ни­су при­ла­го­ђе­не по­тре­ба­ма са­вре­ме­ног тржи­шног при­вре­ђи­вања.

Вла­да РС у пе­так је усво­ји­ла Из­вје­штај о из­вршењу буџета РС за прва три мје­се­ца ове го­ди­не. Буџет­ски при­хо­ди и при­ли­ви у првом квар­та­лу ове го­ди­не, ос­тва­ре­ни су у изно­су од 307,9 ми­ли­она ма­ра­ка што пред­ставља из­вршење од 95 од­сто у одно­су на фи­нан­сиј­ски план, одно­сно 74 од­сто у одно­су на квар­тал­ни буџет. Буџет­ски рас­хо­ди у том пе­ри­оду  изно­си­ли су 327,7 ми­ли­она ма­ра­ка и то је из­вршење од 90 од­сто у одно­су на опе­ра­ти­вни буџет и 78 од­сто у одно­су на квар­тал­ни.

- За ус­пје­шан за­врше­так буџет­ске го­ди­не по­тре­бно је  кон­ти­ну­ира­но пра­ти­ти ос­тва­рење до­ма­ћих при­хо­да по­се­бно од ин­ди­рек­тних по­ре­за, ко­ји су у на­дле­жнос­ти Упра­ве за ин­ди­рек­тно опо­ре­зи­вање БиХ те нас­та­ви­ти са мје­ра­ма штедње и ра­змо­три­ти по­тре­бу ре­ба­лан­са буџета - са­оп­ште­но је из Би­роа за одно­се са ја­внош­ћу Вла­де РС.

Усво­је­на је и Ин­фор­ма­ци­ја о по­тпи­си­вању Спо­ра­зу­ма о са­радњи у облас­ти при­вре­де изме­ђу РС и Срби­је, а на­дле­жна ми­нис­тар­ства су  за­ду­же­на за ре­али­за­ци­ју оба­ве­за из Спо­ра­зу­ма, ко­је се одно­се на суб­вен­ци­они­са­ну ку­по­ви­ну ауто­мо­би­ла по Про­гра­му за­мје­на ста­ро за но­во и ку­по­ви­ну тра­кто­ра, као и на про­да­ју на­мје­шта­ја прои­зво­ђа­ча из РС на те­ри­то­ри­ји Срби­је.

Вла­да је из буџет­ске ре­зер­ве одо­бри­ла 28. 000 ма­ра­ка за ис­пла­ту је­дне бру­то пла­те за­по­сле­ним у За­во­ду дис­тро­фи­ча­ра у Бањој Лу­ци. 

Ште­ди­ше

У Ми­нис­тар­ству фи­нан­си­ја РС ка­за­ли су да је у пе­так Вла­да РС одлу­ком Ми­нис­тар­ства упла­ти­ла 717.998 ма­ра­ка за 447 ште­ди­ша ко­ји су ве­ри­фи­ко­ва­ли сво­ја по­тра­жи­вања у за­кон­ском ро­ку а за ко­је ни­је би­ла из­врше­на го­то­вин­ска ис­пла­та, јер ни­је био окон­чан ос­та­вин­ски пос­ту­пак. Ра­ди се о изно­си­ма до дви­је хиљаде ма­ра­ка за оне слу­ча­је­ве гдје се ни­је мо­гло ут­врди­ти ко је насље­дник ста­рог де­ви­зног ште­ди­ше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана