У Српској створени повољни услови за пословање

Глас Српске
У Српској створени повољни услови за пословање

БAЊA ЛУКA - Низ реформских закона са ниским пореским стопама створио је у Републици Српској повољан амбијент за пословне и привредне активности, а већ су евидентни позитивни ефекти Закона о порезу на доходак и Закона о порезу на добит, који су у примјени од почетка прошле године, саопштено је данас из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

Срна је пренијела да се добит у РС опорезује по јединственој стопи од 10 одсто, што је испод просјека земаља ЕУ, који износи 24,5 одсто и то је уједно и најнижа стопа пореза на добит у земљама у окружењу. У саопштењу се наводи да стопа пореза на добит у Хрватској износи 20 одсто, у Словенији 22 одсто, те 10 одсто у Србији и Македонији.

Резултат опредјељења за овако ниску стопу је повећање броја регистрованих страних пословних субјеката за 25 одсто, као и домаћих, те константан тренд раста прихода, додаје се у саопштењу.
У Српској се не опорезује доходак до 250 марака, а по стопи од 10 одсто опорезује се доходак до четири просјечне годишње нето плате у претходној години, а доходак остварен преко тог износа опорезује се по стопи од од 15 одсто.

Наведене стопе су ниске у односу на окружење, истиче се у саопштењу и додаје да оне у Хрватској износе од 15 до 30 одсто, у Србији од 10 до 20 одсто, Словенији од 16 до 41, у Црној Гори 15 одсто, док је просјек у ЕУ 26,6 процената.

У саопштењу се подсјећа да је у скупштинској процедури нови приједлог који ће довести до даљег смањења пореског оптерећења дохотка у односу на постојеће стање, тако што се предлаже да се неопорезиви дио са садашњих 250 марака повећа на 300 КМ и уводи јединствена стопа пореза на доходак од 10 одсто.

У РС се примјењује збирна стопа доприноса на нето плату од 42 одсто, а у поступку усвајања су измјене и допуне закона које ће обезбиједити примјену бруто принципа обрачуна доприноса по стопи од 28 одсто.

Тиме ће привредни амбијент у РС бити упоредив са стопама доприноса других земаља и потврдити да Српска примјењује једну од најнижих стопа доприноса, наводи се у саопштењу из Бироа Владе за односе с јавношћу. У саопштењу се додаје да је, осим ових пореских повољности, у РС значајна активност спровођења Закона о фискалним касама, које ће утицати на спречавање сиве економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана