У Српској струја неће поскупјети

Agencije
У Српској струја неће поскупјети

ТРЕБИЊЕ - Струја за сада неће поскупјети у Републици Српској јер ниједно предузећа из састава Електропривреде РС није поднијело захтјев за покретање тарифног поступка код републичке Регулаторне комисије за енергетику, рекли су у Електропривреди, преносе агенције.

- Цијене, које су посљедњи пут измијењене 1. јануара 2010. године, још су у примјени - истичу у Електропривреди РС и напомињу да је Регулаторна комисија 2011. године измијенила методологију утврђивања цијена за купце који имају право да стурују купују на слободном тржишту.

То су већи индустријски и комерцијални купци који, без обзира на додијељено право, електричну енергију набављају од дистрибутивних предузећа из састава Електропривреде Републике Српске.

- Разлог томе је да је цијена према којој се снабдијевају значајно нижа од тржишне и купцима није исплатив излазак на тржиште електричне енергије - истичу у овом предузећу и напомињу да је, с обзиром на то да још није примијењена донесена Методологија, у овом тренутку тешко рећи да ли ће бити промјене цијена за ову групу купаца.

У Електропривреди РС кажу да је, послије дугог периода са рекордном потрошњом електричне енергије, потрошња у претходних седам дана умањена за око 20 одсто у односу на максималне вриједности из прве половине фебруара.

- Дневна потрошња је тренутно на приближно планском нивоу за овај период и претходних неколико дана није се значајно одразило на повећање дотока - наводе у Електропривреди.

Уредно снабдијевање купаца у Српској у претходном периоду је омогућено изузетном погонском спремношћу термоелектрана, које су од почетка године премашиле план производње за око 8,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана