У Српској расте штедња грађана

Марина Чигоја
У Српској расте штедња грађана

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској је у односу на прошлогодишњи Свјетски дан штедње забиљежен раст штедње грађана од 28 одсто.

Ово је у петак у Бањој Луци поводом 31. октобра, Свјетског дана штедње изјавио министар финансија Републике Српске Aлександар Yомбић и додао да штедња грађана у РС у овом тренутку износи око милијарду марака.

- Пратили смо дешавања у посљедњих мјесец дана, а ових дана примјетно је враћање штедних улога у банке и орочавања. И поред притисака током посљедњег мјесеца, можемо рећи да имамо сигуран банкарски систем - истакао је Yомбић.

Појаснио је да је законско ограничење адекватности капитала, преко којег се мјери ризик банака 12 одсто, а у РС је око 15 одсто.

- То значи да немамо најнижу стопу адекватности, која је у ЕУ осам одсто и на доњој граници у овом тренутку - рекао је Yомбић. Додао је да ће у наредном периоду кроз животно осигурање, те реформу пензионог система, грађани моћи не само да штеде у банкама, већ и кроз фондове.

- У протеклом периоду предузели смо и мјере за рјешавање проблема старе девизне штедње која представља највећи терет на простору бивше Југославије. Законским рјешењима испунили смо захтјеве старих девизних штедиша и смањили рок исплате на пет година, а исплатили смо и све верификоване штедне улоге од по 2.000 марака, односно укупне вриједности око 45.000.000 марака - казао је Yомбић.

На питање новинара колико ће одлука Управног вијећа Централне банке БиХ о укидању обавезне резерве банака за све кредитне линије које узму из иностранства допринијети стимулацији банака, Yомбић је рекао да ће она ослободити додатна средства код банака које ће на тај начин имати могућност да остваре одређене приходе.

- Та средства ће банке моћи искористити за додатне кредитне активности - рекао је Yомбић.

Говорећи о иницијативи министра Драгана Вранкића у Савјету министара БиХ да се коридор 5Ц гради од пореза на гориво, Yомбић је рекао да су све инвестиције које ће допринијети привредном и друштвеном развоју добро дошле, али да не би биле прихватљиве уколико изазову нови раст цијена.

- Мораћемо водити рачуна о томе да такве мјере не би проузроковале додатно повећање цијена, јер у посљедња три мјесеца имамо смиривање инфлације и враћање на неки разуман ниво - истакао је Yомбић.

Буџет

Yомбић каже да ће раст буџета за наредну годину бити усклађен са растом друштвеног бруто производа и он ће се кретати између пет и шест одсто на годишњем нивоу.

- Реалан буџетски износ кретаће се између милијарде и 650 милиона и милијарду и 700 милиона марака - рекао је Yомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана