У Српској послује 460 страних предузећа

Никола Лугић
У Српској послује 460 страних предузећа

БAЊAЛУКA - У Републици Српској тренутно послује 460 предузећа са страним улогом чије су инвестиције веће од 100.000 марака, а највише фирми ради у Бањалуци и то 167, подаци су Привредне коморе РС.

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС кажу да је у првих шест мјесеци ове године основано више од 60 предузећа са страним улогом.

- Највећи основни капитал регистровале су компаније из Данске, СAД, Србије, Хрватске и Италије - рекли су у Министарству.

У Привредној комори Републике Српске наводе да страна лица у РС могу основати предузеће у потпуној својини страног улагача, у заједничкој својини домаћег и страног улагача, улагати у постојеће предузеће, банку или осигурање, отворити радњу или добити концесију.

Предсједник Скупштине Удружења економиста РС "SWOT" Горан Рачић каже да је број страних улагача у РС и даље недовољан.

- Будући развој Републике Српске у значајној мјери зависи од нивоа страних инвестиција. У овом моменту, када још влада економска криза, те док се не уведу одређене олакшице у смислу бржег отварања предузећа и константности одређених законских рјешења и пореских обавеза, тешко је очекивати значајнији прилив страних инвестиција - рекао је Рачић.

Додаје да је страним инвеститорима у РС за улагање и даље најатрактивнија електропривреда.

- На нама је да у будућем периоду и друге значајне домаће ресурсе учинимо интересантним за улагаче. Потенцијал за то имају пољопривреда, те дрвна и прехрамбена индустрија - истакао је Рачић.

Према подацима Инвестиционо-развојне банке РС укупне бруто стране директне инвестиције у РС у првој половини ове године износиле су 33,6 милиона марака, што је у односу на исти период прошле године мање за 22,4 одсто.

Регистрација

У Пореској управи РС кажу да страни инвеститори имају иста права, обавезе и одговорности које важе и за домаће улагаче.

- Прва дужност страног улагача јесте да Министарству за економске односе и регионалну сарадњу поднесе пријаву ради регистрације уговора, а у року од 30 дана доноси се и одговарајуће рјешење - истакли су у Управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана