У Српској нема поскупљења горива

Марина Чигоја
У Српској нема поскупљења горива

БAЊA ЛУКA - У РС за сада неће доћи до поскупљења горива, иако је на свјетској берзи дошло до благог раста цијене нафте и нафтних деривата, потврдио је у петак предсједник Удружења власника бензинских пумпи Војин Миторвић.

- С обзиром на то да још увијек имамо одређених резерви горива, мислим да у току сљедеће недјеље не би требало доћи до неке значајније промјене цијена - истакао Митровић.

Тренутно је цијена евро дизела од 1,40 до 1,45 марака, док се бензини крећу између 1,40 до 1,50 КМ.

Упоређујући цијене горива са ФБиХ и земљама у окружењу, Митровић је рекао да су оне знатно више него у РС.

- У ФБиХ су цијене веће од пет до десет фенинга у односу на РС, док су у окружењу, односно у Србији и Хрватској далеко веће - нагласио је Митровић.

Један од разлога због којег је цијена горива у Српској посљедњих мјесеци стабилна је, каже, и рад Рафинерије нафте у Броду.

- Сигурно да рад Рафинерије, једним дијелом утиче на стабилност малопродајне цијене и мислим да ће Рафинерија у наредном периоду бити један од кључних генератора цијена на тржишту РС и то се сада и показује - истакао је Митровић.

Цијена нафте на свјетском тржишту у петак је износила више од 57 долара по барелу, што је близу највећег износа за посљедњих шест мјесеци.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте порасла за 1,11 долара и сада износи 57,82 долара по барелу, што је највише од 14. новембра.

Европске берзе

Aналитичари наводе да су и акције на европским берзама у порасту, након што су резултати такозваних тестова на стрес америчких банака показали да нема неочекиваних слабости у финансијским институцијама.

Људи су оптимистичнији послије резултата тестова, јер нису толико лоши колико се мислило да ће бити - рекао је један од аналитичара тржишта из корпорације "Мицубиши" у Токију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана