У Српској нема масовног повлачење штедних улога из банака

Нада Бранковић
У Српској нема масовног повлачење штедних улога из банака

БAЊA ЛУКA - Грађани РС, по свему судећи, упркос глобалној економској кризи нису забринути за своју уштеђевину у банкама.

Тако у Српској, за разлику од ФБиХ, Србије и других земаља у окружењу, у којима се могу видјети редови пред банкама, за сада нема масовног подизања штедних улога.

Надлежни у комерцијалним банкама, Централној банци БиХ, министарствима финансија, као и многи економисти тврде да нема мјеста за забринутост и панику и да су штедни улози грађана потпуно безбједни.

Према подацима Aгенције за банкарство, укупни депозити становника РС у банкама Српске у првом полугодишту ове године су 1.179.719.000 марака, што је 24 одсто од укупних депозита и осам одсто више у односу на 31. децембар 2007. године, а у посљедња три мјесеца повећани су за још 95 милиона марака.

- Најзаступљенији су краткорочни депозити који представљају 71 одсто укупних депозита. За првих шест мјесеци ове године код седам банака забиљежен је раст депозита становништва за 10,5 одсто, а три банке биљеже пад од 4,7 одсто - рекла је портпарол Aгенције за банкарство РС Јасна Вијтиук.

Радник у служби маркетинга у Прокредит банци Валентина Толић, нагласила је да се у посљедње вријеме многу чути разне информације у вези са кризом и да многе од њих долазе из непровјерених извора и представљају чисте шпекулације и гласине које грађане доводе у недоумицу.

- Имали смо захтјеве грађана за повлачење депозита, али смо клијентима објашњавали да је банка безбједна и зато су случајеви повлачења новца из наше банке сада заиста ријетки - истакла је Толићева.

Стручни сарадник за односе са јавношћу у НЛБ Развојној банци Љиљана Чичић сматра да су улагање и штедња у банкама безбједни.

- НЛБ Развојна банка већ 12 година послује позитивно и има велики број клијената, док дугорочни депозити расту. Укупни депозити виши су од милијарду марака - нагласила је Чичићева.

Према њеним ријечима, европско тржиште је конзервативно за разлику од америчког тржишта и свој новац не пласира у сумњиве послове.

Заштита

Толићева је појаснила да, како би се заштитили депозити грађана у БиХ, постоје мјере заштите које утичу на стабилност банкарског система и безбједност штедних улога.

- Тако и Прокредит банка, као и све друге банке у БиХ, за сваку марку депозита издваја 0,18 марака, као обавезну резерву на рачун код Централне банке БиХ. Aгенција за осигурање депозита гарантује све улоге до 7.500 марака, а та ће се гаранција вјероватно и повећати - нагласила је Толићева. 

Истакла је да је располагање депозитима дефинисано уговорима којих се банка придржава, а устаљена пракса је да у случају подизања већих износа клијенти контактирају са пословницом дан унапријед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана