У Српској неће бити рецесије

Далиборка Секулић
У Српској неће бити рецесије

БAЊA ЛУКA - Иако постоје посљедице свјетске економске кризе, у РС нема рецесије и вјерујемо да је неће ни бити. Имаћемо смањену стопу раста, али нећемо бити у рецесији.

Ово је јуче у Бањој Луци изјавио предсједник Владе РС Милорад Додик и нагласио да Српска већ у фебруару биљежи повећање стопе индустријске производње и свих елемената привређивања.

- Закључно са 18. мартом у РС је забиљежено извршење буyета од око 97 одсто у односу на планирана средства. Јавна потрошња у РС је уравнотежена и даље износи нешто више од 36 одсто - казао је Додик.

Он је истакао да у прошлости РС није имала проблема у сарадњи са Међународним монетарним фондом за разлику од ФБиХ.

- БиХ већ више од четири године нема стендбај аранжман са ММФ, односно никакав уговорни однос. Разлог су  неконтролисана социјална давања у ФБиХ. ММФ је прије неколико година тражио да се промијени Закон о правима бораца у ФБиХ, што никада није урађено и због чега није ни потписан стендбај аранжман - рекао је Додик.

Он је нагласио да је све вријеме РС била у оквирима критеријума ММФ-а и истакао да због тога разговори РС са ММФ-ом не значе проблем у погледу јавне потрошње.

Додик је напоменуо да су "неки у РС покушали да искористе јануар, у којем је мало радних дана, да би приказали да је рецесија већ ту".

Додик је рекао да ће Влада и даље помагати привредне субјекте, као што је то учинила са "Бирчом" из Зворника.

Додик је најавио да ће Влада РС у понедјељак разматрати које су општине приступиле препорукама које је Народна скупштина РС предложила у вези са успостављањем власти, програма и елемената штедње. Он је додао да Влада не жели да се мијеша у ингеренцију локалних заједница које су аутономне, те да препоруке штедње треба да се схвате добронамјерно.

- Ради се о координацији и заједничком дјеловању јер ниједна општина не може да санира ниједно предузеће које има проблема и без кризе, а поготово са кризом. Морамо заједно да препознамо ко су "битанге" а ко су они који су заиста оштећени економском кризом и њима да помогнемо - рекао је Додик. 

Преговори

Фискални савјет БиХ задужио је министра финансија БиХ Драгана Вранкића да упути позив ММФ-у за почетак преговора за закључивање стендбај аранжмана. С тим у вези задужена је Савјетодавна група да припреми платформу која ће служити као основ за отпочињање преговора у року од седам дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана