У Српској најмање животно осигураних

Тања Шикањић
У Српској најмање животно осигураних

БАЊАЛУКА - Учешће премије животног осигурања у укупној премији у Српској износи 7,27 одсто, што је неупоредиво мање у односу на европске земље и земље у региону, наводе у Агенцији за осигурање РС.

- Просјечно учешће премије животног осигурања у 2010. години у Великој Британији је износило 69 одсто, у Италији 70 процената, а у Аустрији 45. Учешће премије животног осигурања у Пољској је износило 50 одсто, у Словенији 31 одсто, у Хрватској 26,6, а у Србији 15,3 одсто - наводе у Агенцији за осигурање.

Иако је, како кажу у Агенцији, учешће премије животног осигурања у укупној премији у Српској прошле године порасло за 12,4 одсто у односу на 2009. годину, заступљеност животног осигурања је и даље много мања у односу на друге земље.

- Према подацима из извјештаја друштава за осигурање у Српској, број полиса осигурања живота закључених у РС до краја маја ове године је износио 27.269, на основу којих је остварена премија у износу од око 5,2 милиона КМ, што је за 19,6 одсто више у односу на исти период 2010. године - наводе у Агенцији.

У осигуравајућим друштвима су навели да због економске ситуације у РС и БиХ раст учешћа премије животног осигурања није висок како би се реално могло очекивати.

У "Меркур осигурању" су навели да је само од формирања Агенције за осигурање у РС до сада у Српској путем "Меркура" осигурано више од 8.150 осигураника.

- Одређени број особа због личних разлога или немогућности плаћања одустаје од уговора о осигурању - истакли су у "Меркур осигурању".

У "Дунав осигурању" су рекли да се, упркос кризи и лошој економској ситуацији, број полиса животног осигурања повећава.

Директор Дирекције за животно осигурање Весна Продановић је рекла да "Дунав осигурање" на подручју РС има око 900 полиса, а укупна уговорена премија по тим полисама износи више од три милиона КМ.

Аутоодговорност

У структури укупно обрачунате премије осигурања у Српској, како наводе у Агенцији за осигурање РС, најзначајније учешће има премија осигурања од аутоодговорности, која је у 2010. години износила 69,01 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана