У Српској исплаћена 42 милиона КМ одштете

Марина Чигоја
У Српској исплаћена 42 милиона КМ одштете

БAЊAЛУКA - Осигуравајућа друштва са сједиштем у Републици Српској исплатила су у прошлој години више од 42 милиона марака на име накнаде штете клијентима, што је у односу на годину раније више за око два милиона марака, подаци су Aгенције за осигурање РС.

Према овим подацима, 40,8 милиона марака штете исплаћено је у области животних осигурања, док је код неживотних исплаћено 1,5 милиона КМ.

- Највише штете исплаћено је у осигурању од одговорности за моторна возила и то око 27 милиона марака - наводе у Aгенцији.

Директор Aгенције за осигурање РС Божана Шљивар истакла је да је стање када је у питању исплата штете у посљедње вријеме у Српској боље него ранијих година, али да ту још има мјеста за побољшања.

- Тржиште данас јесте уређеније, али висина исплаћене штете не зависи само од тога да ли је тржиште уређено и да ли друштва ефикасније исплаћују штету већ и од других фактора, као што је врста осигурања у којој је исплаћена штета - казала је Шљиварева и додала да ће Aгенција ове године интензивно радити на повећању ефикасности у исплати одштетних захтјева.

Омбудсман у осигурању Љиљана Соколић рекла је да је у 2010. години добила 88 приговора на рад друштава, углавном из основа што странка није добила образложену понуду или што штета није исплаћена по закљученом споразуму.

 - Иако међу приговорима осигураника још увијек доминирају осигурања из обавезног ауто-осигурања, све чешће осигураници се обраћају тражећи заштиту и у другим врстама осигурања, као што је каско осигурање, које није обавезно. Међутим, иако је број приговора у сталном порасту, а примједбе осигураника на поступање појединих друштава врло озбиљне, тај број није алармантан  у односу на изузетно велики број одштетних захтјева које друштва за осигурање морају сваке године да обраде и ријеше - казала је Соколићева.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Мирослав Мишкић рекао је да се штета данас много боље плаћа него у ранијем периоду, иако су присутне потешкоће и на том плану.

- Потешкоће постоје прије свега због тога што су фондови друштава прилично празни и, умјесто да се новац акумулира за исплату штете, он се даје за попусте - казао је Мишкић.

Приговори

У прошлој години највише, 59 приговора, односило се на осигурање од одговорности за моторна возила, на каско осигурање 11 приговора, десет на осигурање од посљедица несрећног случаја, а на осигурање од штете на имовини седам приговора, док се на животно осигурање односио један приговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана