У Србији пронађена још једна златна жица

Новости
У Србији пронађена још једна златна жица

Послије открића племенитих метала код Бора, Канађани су започели систематско истраживање истражних простора у околини Зајечара. Почетни ресурс 98 тона злата.

Након што су на "Чукару Пеки", пронашли једно од потенцијално најбогатијих лежишта бакра и злата на свијету, канадска компанија "Резервоар минералс", геолошка истраживања у потрази за новим лежиштима црвеног и племенитог метала проширила је на подручје Зајечара и планине Црни врх, која се налази између Бора и Жагубице, пишу Вечерње новости.

Наиме, Канађани, који тај посао ради заједно са америчком корпорацијом "Фрипорт Мекморан", имају четири истраживачке дозволе у потпуном власништву, које "покривају" површину од готово - 266 квадратних километара. У питању су истраживања у околини зајечарског села Николичево, као и Краљевице, која се налази недалако од највећег града у Тимочкој Крајини. На Црном врху под њиховом лупом биће потенцијална налазишта бакра и злата Чока Купјатра и Тилва Њагра.

По досадашњим сазнањима Вечерњих новости, постоје озбиљни наговјештаји да су налазишта у Николичеву и Краљевици по свом геолошком потенцијалу веома слични лежишту Чукару Пеки гдје је откривен почетни ресусрс од 65 милиона тона руде, из које је могуће добити око 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата. Уз то, на том мјесту пронађена је и најбогатија бушотина на планети, која садржи невјероватних 50,3 грама злата по тони руде.

Оно што је познато јесте да су Канађани започели систематско истраживање ових истражних простора у околини Зајечара, које, за почетак, укључује детаљно геолошке мапирање, геохемијски састав земљишта и узорковање. Прва фаза бушења, сазнајемо, "гађаће" плиће циљеве - до 500 метара дубине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана