У РС за пола мјесеца одјављено 159 радњи

Марина Чигоја
У РС за пола мјесеца одјављено 159 радњи

БAЊAЛУКA - Негативан тренд у пословању малих предузећа у Републици Српској из прошле године настављен је и у првим мјесецима 2011, а само у првој половини марта одјављено је чак 159 предузећа.

Према подацима Пореске управе РС који су објављени у "Службеном гласнику РС", од 1. до 15. марта у Српској је издато 159 потврда о одјави дјелатности.

- Највише затворених радњи било је у Бањалуци и то 36, затим у Бијељини 30, Лакташима 13, у Приједору 12, у Градишци седам, док је у Шипову одјављено шест обвезника - наводи се у "Службеном гласнику".

Од укупног броја предузећа у Српској која су одјавила своју дјелатност, највише је било трговачких, угоститељских и занатских радњи.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић каже да ове радње спадају у групу најрањивијих, које су већ биле на рубу егзистенције.

- Најзначајнији разлози затварања радњи су драстичан пад промета и повећање давања за порезе и доприносе. Aко узмемо разлику давања по једном запосленом у овој години у односу на претходну и то употријебимо као рате за неки инвестициони кредит, видимо да су се огромне ствари могле урадити са таквом инвестицијом. Повећање давања за порезе и доприносе једног предузећа са 140 запослених износи око 19.000 марака на мјесечном нивоу - казао је Марковић.

Он је истакао да су та давања још израженија код малих предузетничких радњи које ће, због смањеног обима посла и немогућности да плаћају запослене, највјероватније редуковати број запослених, па их касније задржати уз уговор о дјелу.

- Међутим, очекујем да ће се у краћем периоду тај тренд одјављивања смирити и да ћемо крајем љета моћи да резимирамо колико је радњи одјављено, а колико нових пријављено - казао је Марковић.

Разлика

У Републици Српској је у прошлој години затворено 5.600 занатских, трговинских и угоститељских радњи, а у истом периоду отворено је 3.400 нових радњи. Према овим подацима, у прошлој години број радњи тог типа мањи је за 2.200 у односу на 2009. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана