У РС три пута мања стопа незапослености

Ведрана Кулага
У РС три пута мања стопа незапослености

БAЊA ЛУКA - Незапосленост у Републици Српској је у јуну у односу на мај порасла за 323 лица или 0,23 одсто што је скоро три пута мање у поређењу са Федерацијом БиХ гдје је у јуну евидентирано повећање броја незапослених од 0,62 одсто или за 2.114 лица.

У јуну се на евиденцији Завода за запошљавање РС налазило укупно 138.170, док је у Федерацији БиХ та цифра 344.025 лица. 

Вршилац дужности директора Завода за запошљавање РС Бошко Томић истакао је да на подручју РС није дошло до значајнијег повећања стопе незапослености кад се погледа укупан број лица који се налазе на евиденцији Завода.

Постојећи подаци указују на позитивну ситуацију, јер се ове године очекивало да ће бити запослено много мање радника због свјетске економске кризе и тренутног стања на тржишту рада у односу на прошлу годину.

Према подацима ентитеских завода за запошљавање, у РС је у првих шест мјесеци ове године запослено 12.078 лица са евиденције и то је за 17 одсто мање у односу на исти период прошле године, док је у ФБиХ 35.426 особа што је за 26,58 одсто мање него у првих шест мјесеци прошле године.

Томић је рекао да је такозвана административна стопа незапослености у РС износи око 34 одсто, а стопа незапослености из анкетне радне снаге је 20,50 одсто.

Таквом стању су, према Томићевим ријечима, увелико допринијеле мјере и активности Владе РС.

- Конкретним видовима новчане помоћи представници Владе РС много су помогли предузећима текстилне и кожарске индустрије, извозним организацијама и бројним другим и на тај начин им омогућила да наставе са започетим и устаљеним радовима и без отпуштања радника - нагласио је Томић.

Он је подсјетио да је Влада РС прошле године издвојила више од 13 милиона марака за подстицаје при запошљавању, што је спријечило знатније повећање броја лица на евиденцији Завода за запошљавање.

- За запошљавање приправника издвојено је седам милиона и 600 хиљада марака и пет милиона за запошљавање демобилисаних бораца и лица у чијим породицама нема нити једног запосленог члана - навео је Томић и додао да су и на подручју РС видљиви трагови економске кризе јер је, упркос за сада још увијек позитивној слици цјелокупне ситуације, у првих шест мјесеци дошло до смањења броја запослених са евиденције Завода.

Приход

Завод за запошљавање РС остварио је приход у протеклих пола године за 11 одсто већи од планираног. Поред тога новчана накнада у поменутом периоду је за 77 одсто већа него за првих шест мјесеци лани. Међутим, уочен је тренд смањења броја корисника, што би ако се настави тако до краја године могла значајно да побољша финансијску ситуацију Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана