У РС се производи све мање хране

Тања Шикањић
У РС се производи све мање хране

БAЊAЛУКA - Вриједност извоза хране из Републике Српске за првих девет мјесеци ове године била је 121 милион марака, а увоза 433 милиона, што су катастрофални подаци, с обзиром на нашу стратегију развоја која се базира на неколико сектора и која је добро постављена и конципирана.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Савјета за извоз РС Предраг Згоњанин и напоменуо да је храна један од главних наших потенцијала поред енергије, руда, горива и сировина, али да је производња хране у РС све мања. 

Наглашава да производња хране зависи од људи на селима, који се баве производњом, а не само од фирми које су само за то специјализоване.

- Исељавање људи са села у градове, довело је до драстичног пада примарне производње, која је кључна за прехрамбену индустрију. Када би се људи, уз помоћ државе вратили на села, те им се омогућила програмска основа за сваку породицу, то би било значајно растерећење за државу, а онда би производња хране са откупним станицама, а самим тим и извоз били много већи - истакао је Згоњанин.

Додао је да је кључни проблем у томе што се села и даље расељавају, те све више људи одлази у градове, гдје не могу наћи запослење.

- Осим тога, око 7.000 радника на подручју Бањалуке запослено је у индустрији, док је прије рата овај сектор директно запошљавао више од 40.000 људи, иако је број становника у највећем граду Српске сада двоструко већи него прије рата. Неопходно је да се надлежни више посвете овом питању - истакао је Згоњанин.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица такође сматра да Српска има добре потенцијале за развој прехрамбене индустрије, али да је у циљу побољшања стања у области производње хране неопходно обезбиједити значајније подстицаје.

- Aграрна индустрија је и даље најнеразвијенији дио у Републици Српској, иако постоје значајни потенцијали. Занемарена су пољопривредна сеоска имања, иако је значајан број становништва незапослен. Програм запошљавања би требало усмјерити у правцу прераде и финализације пољопривредних производа - нагласио је Вукмирица.

Прерађивачка индустрија

Вриједност извоза РС у области прерађивачке индустрије у првих девет мјесеци ове године износила је 1,5 милијарди марака,  а увоза 2,1 милијарду марака.

- Јасно се види да извоз чине производне фирме, оне које то могу да издрже, прерађивачи који су ухватили корак са свјетским и европским произвођачима - истакао је Предраг Згоњанин и додао да су енергија и храна главни потенцијал РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана