У РС мало купују путем интернета

Тања Шикањић
У РС мало купују путем интернета

БAЊAЛУКA - Број становника Републике Српске који купују или продају путем интернета, у односу на земље Европске уније, још увијек је веома мали, а главни разлог је неповјерење у безбједност електронских трансакција.

Рекли су то "Гласу Српске" у Aгенцији за информационо друштво РС (AИДРС). Иако још нема прецизних података о броју оних који за куповину или продају користе интернет, зна се да је број таквих људи у РС занемарив.

Директор Aгенције Срђан Рајчевић истакао је да AИДРС подстиче грађане на овај вид купопродаје, јер су досадашњи статистички показатељи у вези са за е-трговином у ЕУ у константном порасту.

- Безбједносни механизми су годинама усавршавани, да би се купцима и продавцима омогућила несметана и безбједна трансакција. Наравно, од круцијалног је значаја да се грађани информишу о самом концепту електронске трговине и интернета као глобалног виртуелног тржишта - истакао је Рајчевић. Додаје да свима који се опредјељују за куповину путем интернета препоручује да се прво упознају са законским прописима у овој области.

- Према закону, купци, на примјер, имају право на одштету, ако им нешто што су наручили не буде достављено - истакао је Рајчевић. Напомиње да по питању информатичке писмености становници Српске не заостају за земљама региона.

И у Удружењу потрошача "Плава сфера" истакли су да веома мали проценат потрошача користи могућност куповине путем интернета.

Извршни директор Удружења Даниел Малић је истакао да у БиХ могућност куповине путем интернета највише користе млађи грађани, од 20 до 35 година.

- Код нас још увијек влада мишљење да док не видите или не пробате одређену робу, нећете је ни купити. То је, на неки начин оправдан став, али постоји нека роба коју би домаћи купац ипак купио, али због лоше информатичке писмености или страха обично се не опредјељује за такав вид куповине - рекао је Малић.

У посљедње три године број купљених ствари путем интернета годишње у свијету порасте за 50 одсто. Познато је да и неки трговачки ланци путем интернета нуде робу и достављају је у домове својих купаца, који тако избјегавају чекање у редовима и гужве. Путем интернета могу се букирати и путовања, а највише се купују парфеми и одјећа.

Када је ријеч о сусједима, путем интернета купује 30.000 Хрвата, док 200.000 људи купује путем сервиса за групни шопинг. У Србији је прошле године више од 264.000 људи куповало или поручивало робу и услуге путем интернета.

Брошура

Срђан Рајчевић наглашава да Aгенција спрема брошуру која ће бити дистрибуисана и путем штампаних и електронских медија, а у којој ће се сумирати најважније карактеристике електронске трговине и показати на који начин становници могу да користе предности које овај начин купопродаје пружа.

- Aгенција управо сумира резултате који су нам пристигли са терена на узорку од 2.000 испитаника, а који ће тачно показати колико грађани купују путем интернета - истакао је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана