У РиТЕ Угљевик 50 милиона КМ

Глас Српске
У РиТЕ Угљевик 50 милиона КМ

УГЉЕВИК - Термоелектрана "Угљевик" уложиће ове године 50 милиона марака у модернизацију система како би се обезбиједио сигуран рад овог електроенергетског гиганта у сљедеће три деценије, рекао је јуче директор РиТЕ "Угљевик" Aнто Гајић.

Он је истакао да ће половина новца за ове послове бити обезбијеђена из сопствених средстава, а други дио повољним кредитима Свјетске банке.

- Поред ремонта и реконструкције котла, који је уговорен и за шта дијелови пристижу из Русије, у овој години планирамо реконструкцију расхладног торња, линије отпадних вода и шест киловолтног постројења. Истовремено, планирамо да уведемо аутоматику блока те урадимо капитални ремонт генератора и турбине - рекао је Гајић, пренијела је Срна.

Према његовим ријечима, да би производња струје била сигурна у сљедеће три деценије, поред улагања у модернизацију блока електране, потребно је осигурати и несметану и квалитетну производњу угља.

Он је истакао да је Термоелектрана "Угљевик" захваљујући властитој опреми у претходном периоду успјела да, без ичије помоћи, оствари и пребаци све пројектоване планове у погледу ископа угља и откривке.

У РиТЕ "Угљевик" је за 2010. годину планирана производња 1.262 гигават-часа електричне енергије, што је за 300 гигавата мање у односу на остварену прошлогодишњу производњу, а главни разлог је планирани ремонт и реконструкција котла, који ће трајати 90 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана