У регистар извозника уписано 165 предузећа

Никола Лугић
У регистар извозника уписано 165 предузећа

БAЊAЛУКA - У регистар извозника Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске до сада је уписано 165 предузећа, а највише је регистровано фирми за производњу и прераду дрвета.

У Министарству кажу да је успостављање регистра извозника једна од активности из Стратегије подстицања извоза за период од 2009. до 2012. године.

- Регистрација је добровољна, а Министарство континуирано обрађује приспјеле пријаве и уписује субјекте у регистар - рекли су у Министарству.

Истичу да је до сада регистровано највише предузећа из области производње и прераде дрвета, те фирми из металске и прехрамбене индустрије.

- Регистрован је и значајан број предузећа која се баве производњом пића и дувана, те текстилних и фирми за производњу намјештаја - рекли су у Министарству.

Најмањи број предузећа, додају, која су до сада уписана у Регистар, баве се рибарством и вађењем руда и камена.

На основу података којима располаже Министарство, за десет мјесеци ове године највише је извезено минералних горива, уља и производа њихове дестилације, и то у вриједности од 443,3 милиона марака.

- Извозом дрвета и производа од дрвета зарађено је 161,6 милиона, а од пласмана обуће, назуваца и сличних производа на инострано тржиште пристигло је 158,6 милиона марака. Слиједе производи од жељеза и челика којих је извезено у вриједности од 156,4 милиона марака - кажу у Министарству.

Тржишта

Најзначајнија извозна тржишта за предузећа из Републике Српске у овој години су Србија, Италија, Хрватска, Словенија и Њемачка.

- Посматрајући извоз у земље потписнице CEFTA споразума, највише се извозило у Србију и Хрватску, а најмање у Aлбанију и Молдавију. Када се ради о тржишту Европске уније највише се извозило у Италију и Словенију, док извоз за Малту и Естонију није забиљежен - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана