У првом кварталу извоз пао за 8,17 одсто, а увоз за 5,82 одсто

Срна
У првом кварталу извоз пао за 8,17 одсто, а увоз за 5,82 одсто

САРАЈЕВО - Извоз индустрије текстила, одјеће, коже и обуће БиХ у првом кварталу износио је око 36,23 милиона КМ и мањи је за 8,17 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз износио око 470,38 милиона КМ и мањи је за 5,82 одсто.

Ова грана привреде у потпуности зависи од увозних сировина и репроматеријала које се не могу наћи у БиХ, тако да је појавом вируса корона дошло до проблема у набавци сировина, што је за резултат имало да је покривеност увоза извозом у првом тромјесјечују ове године износила 76,8 одсто и мања је 1,96 одсто у односу на исти период лани, наводи се у анализи Спољнотрговинске коморе БиХ.

“Сегмент коже и обуће, као најзначајнији и по обиму и по извозу, забиљежио је пад извоза од око 31,62 милиона КМ или 13,47 одсто, а разлог томе је што су највећа извозна тржишта Италија, Њемачка, Словенија Аустрија и Хрватска најжешће погођена вирусом корона”, истичу из Коморе.

У првом кварталу највећи пад забиљежила је производња обуће, тако да је извоз пао за око 24,88 милиона КМ у односу на исти период лани, док је увоз обуће мањи за око 5,5 милиона КМ, а покривеност увоза извозом и даље је висока – 180,78 одсто, али је, ипак, смањена за 15,15 одсто.

У анализи се наводи да су након обуће највећи губици у производима од коже и сарачким производима, гдје је забиљежен пад извоза од скоро 4,9 милиона КМ, те увоза од око пет милиона КМ.

У индустрији одјеће и готових текстилних производа биљежи се пад, али и раст у појединим тарифним групама.

“Тако је код тарифне групе 61 - одјећа и прибор за одјећу у прва три мјесеца ове у односу на исти период прошле године забиљежен раст у свим сегментима трговинске размјене – извоз је повећан за 11,77 одсто, увоз за 9,29 одсто”, наводе из Коморе.

Код тарифне групе 62 - одјећа, осим плетених и кукичаних производа, забиљежен је пад извоза за 15,08 одсто, а увоза за 11,45 одсто.

“Разлози за ово повећање, односно пад извоза лежи у чињеници да су добар дио компанија из текстилног, али и обућарског сектора, због немогућности испоруке властитих производа, односно набавке репроматеријала за своју производњу, као и због отказивања уговора, преорјентисао на производњу заштитне медицинске опреме, те да су с циљем задржавања радника и заједничке помоћи у сузбијању проблема изазваним епидемијом, све своје ресурсе ставили у функцију, водећи рачуна о безбједности својих радника”, наводи се у анализи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана