У првих пола године раст извоза 127 милиона КМ

Срна
У првих пола године раст извоза 127 милиона КМ

Сарајево - Савјет министара БиХ усвојио је данас у Сарајеву анализу Министарства спољне трговине и економских односа о спољнотрговинској размјени БиХ за прво полугодиште 2016. године у којој се наводи раст извоза за 127 милиона КМ у односу на исти период претходне године.

У првих шест мјесеци ове године укупна робна размјена БиХ износила је 12,22 милијарде КМ, што је за 184,9 милиона КМ више него у истом периоду прошле године, саопштено је из Савјета министара БиХ.


Увезена је роба у вриједности 7,71 милијарду КМ, што је за 0,75 одсто више него у истом периоду прошле године, док је укупан извоз износио 4,51 милијарду КМ и растао је за 127,27 милиона КМ или 2,9 одсто.

Трговински дефицит у овом периоду износио је 3,20 милијарди КМ и мањи је за 69,6 милиона него у претходној години, а покривеност увоза извозом износила је 58,5 одсто.

ЕУ је и даље главни спољнотрговински партнер БиХ и у укупном обиму робне размјене учествује са 66,28 одсто, слиједе земље потписнице споразума "Цефта 2006" са 13,04 одсто, док остале земље учествују са 20,67 одсто.

У првом полугодишту ове године у односу на исти период 2015. године забиљежен је раст извоза у ЕУ од 5,64 одсто, раст увоза из ЕУ од 2,44 одсто, што је резултирало падом трговинског дефицита са ЕУ од 4,4 одсто, с обзиром на то да је раст извоза био већи од раста увоза.

Извоз индустријских производа у првих шест мјесеци ове године порастао је за 2,1 одсто у односу на исти период претходне године, а њихов увоз за 0,4 одсто, што је довело до пада дефицита за око три одсто. Истовремено је у овом периоду забиљежен раст извоза пољопривредних производа за 12,83 одсто.

Од главних трговинских партнера, највећу покривеност увоза извозом БиХ има са Аустријом, Словенијом, Њемачком, Хрватском, Италијом, Турском и Србијом.

У првом полугодишту 2016. године БиХ је највише извозила у Њемачку, Италију, Хрватску, Словенију, Аустрију, Србију, Турску, Црну Гору, Мађарску и Холандију.

Извоз у ове земље чини 74,7 одсто укупног извоза. Највише се увозило из Њемачке, Италије, Србије, Хрватске, Кине, Словеније, Турске, Русије, Аустрије и Пољске. Увоз из ових земаља у периоду јануар-јун 2016. године учествује са 72,1 одсто у укупном увозу БиХ.

Министарство спољне трговине и економских односа сачиниће посебну информацију о робној размјени са земљама потписницама "Цефта 2006", са препорукама и мјерама за унапређење извоза у корист БиХ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Агенције за безбједност хране БиХ, донио је појединачне правилнике о измјенама и допунама три правилника којима се уређује безбједност и унапређује квалитет хране и врши њихово усклађивање са легислативом ЕУ.

Ријеч је о измјенама и допунама Правилника о микробиолошким критеријумима за храну, о измјенама и допунама Правилника о тржишним стандардима за маслиново уље, и о измјенама и допунама Правилника о максимално дозвољеним количинама за одређене контаминанте у храни, који носе ознаку "Е", као потврду усклађености са ЕУ прописима.

На овај начин БиХ ће имати усаглашене прописе са ЕУ акијем /ацљуис/ у овим областима, што ће омогућити домаћим произвођачима да имају равноправан третман на тржишту.

Циљ ових правилника је заштита потрошача и омогућавање да изврше избор у вези са храном коју употребљавају, као и заштита произвођача у смислу отклањања баријера у трговини.

Прихваћен је приједлог прве измјене Споразума о грант средствима за развојне циљеве између Владе САД, коју представља УСАИД, и Савјет министара БиХ, које представља Министарство за људска права и избјеглице БиХ и дало је овлаштење министру за људска права и избјеглице Семиха Боровац за потписивање.

На овај начин рок за завршетак спровођења споразума продужава се са 30. септембра 2018. на 31. децембар 2021. године, због усклађивања његовог спровођења са новом УСАИД-овом Стратегијом развоја и сарадње са БиХ 2017 -2021. године.

Ријеч је Споразуму са УСАИД-ом из 2015. године, вриједним 1.750.000 долара гранта, ради стварања функционалнијих и одговорнијих институција и актера који раде у интересу грађана.

Средства су намијењена унапређењу капацитета Агенције за равноправност полова БиХ за рјешавање родног насиља, те унапређења капацитета локалних истраживача друштвених наука за спровођење независног и савременог истраживања у области друштвених наука, нарочито у области људских права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана