У пројекте укључити домаће фирме

Агенције
У пројекте укључити домаће фирме

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска има уговорене пројекте за реализацију у области путне инфраструктуре, енергетике и здравства вриједне око 2,8 милијарди евра, а то су дугогодишњи и перспективни пројекти, јавиле су агенције.

Додик је рекао да динамика испуњавања формалних и других услова за обезбјеђивање тих инвестиција мора бити убрзана, а кључно питање је како обезбиједити да домаћи реални сектор буде укључен у те инвестиције.

Предсједник Српске је, уз констатацију да се значајан број тих инвестиција изводи на бази страних кредита или од самих инвеститора, нагласио да је становиште свих који су у политици Српске да се домаће фирме укључе у реализацију тих пројеката.

- Спремни смо да подржимо наша предузећа и извођаче гдје год је то могуће да буду укључени, ако не могу да побјеђују на међународним тендерима, онда да учинимо да буде у неком другом облику ангажмана - рекао је Додик током пријема за представнике привредника Српске уприличеног поводом 9. јануара, Дана и крсне славе Српске – Светог архиђакона и првомученика Стефана.

Он је истакао да је Српска због низа разлога доведена у ситуацију да се бори за очуванје нулте стопе развоја.

Додик је рекао да је у прошлом тромјесјечју регистрован и одређени пад бруто домаћег прозвода /БДП/ који је у највећој мјери узрокован падом у области пољопривреде и грађевинарства, што су врло значајане ставке у структури БДП-а.
- Ми желимо као власт да заједно радимо са вама на побољшању свих неопходних услова за пословање и да побољшавамо то промјеном одређених закона с циљем стварања што бољег пословног окружења - рекао је Додик на пријему за привреднике.
Према његовим ријечима, кључно питање је како задржати ово што се има сада и како обезбиједити даљи развој.

Додик је рекао да је потребно да се са пословном заједницом заједно сагледа шта то власт треба да учини да се одржи ниво активности у привредним субјектима који раде у Српској.

- Несумњиво у том погледу морамо да развијемо нове капацитете Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/, која би то и подржала. Мислимо да за то постоји простор и да је могуће обезбиједити да ИРБ, из неких пласмана који би били обезбијеђени из иностранства, изврши репласман тих средстава према привреди - навео је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић рекао је да за привреду и економију предстоји још једна неизвјесна и тешка пословна година, која је, како је навео, осим стандардних економских проблема, оптерећена и ефектима свјетске кризе.

- Без обзира на то, не смијемо дати простора песимизму, већ се морамо заједнички борити и рад институција Српске усмјеравати и на економска питања, осим битних политичких - нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Влада Српске ће, с тим у вези, кроз концепт економске политике наставити са привлачењем инвестиција, повећањем броја запослених, подстицања домаће производње и извоза.

Ковачевић је навео да су, упрокос тешкоћама, протеклу годину обиљежили значајни инвестициони циклуси, посебно у електроенегетском сектору, гдје је почела реализација низа енергетских пројеката.

Предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић рекао је да су битни крупни инфраструктурни пројекти и да имају своју тежину, али да се мора имати у виду неопходност развоја прерађивачких капацитета и развијати производња, без које нема ни значајног запошљавања.

- Сигурно да нам је жеља да нам буде боље и да можемо много више, али стоји и да ћемо морати нешто и промијенити да бисмо имали то што је боље и више - истакао је Ђурић.

Он је у име пословне заједнице упутио Додику молбу да се ускоро закаже радни састанак на којем ће привредници изнијети приједлоге и рећи шта би хтјели да остваре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана