У производима »Пекабеска« нема прекомјерног учешћа додатних фосфата

Срна
У производима »Пекабеска« нема прекомјерног учешћа додатних фосфата

Бањалука - Прекомјерно учешће додатих фосфата у производима компаније „Пекабеско" Илинден (Македонија), увезеним у Босну и Херцеговину, није приказано ни у једном налазу, ниједне инспекције у Републици Српској и БиХ за свих пет година колико компанија „Лебурић комерц" из Прњавора увози те производе у БиХ, тврди се у саопшењу „Лебурић комерца".

С циљем да додатно заштити све своје купце и обезбиједи, како се додаје у саопштењу, још једну потврду да се ради о једном од најквалитетнијих сухомеснатих брендова у региону, произведених према највишим европским стандардима безбједности хране и контроле квалитета, компанија „Лебурић комерц" послала је све производе компаније „Пекабеско" на ванредну анализу у Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан".

Такође, компанија „Лебурић комерц" послаће на суперанализу производ „Голд - пилећи филе вакум", једини производ из „Пекабеско" асортимана за који је Инспекција за храну РС икад издала и недавно објавила налаз у којем се наводи прекомјерно учешће фосфата у производу.

"Суперанализа у кредибилној и цертификованој институцији у Београду, која има све услове за овакве врсте анализе у складу с европским прописима и стандардима, требало би да покаже по здравље људи изузетно значајну разлику у учешћу укупних и додатих фосфата у храни, која је потпуно занемарена приликом издавања и пласирања информација о Наредби Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о забрани трговине и повлачењу „Пекабеско" намирница", наводи се у саопштењу.

Купцима „Пекабеско" производа и јавности у РС и БиХ у сваком тренутку биће, како додају, доступне све информације у вези с резултатима налаза кредибилних и цертификованих институција за контролу безбједности и квалитета хране с првенственим циљем заштите здравља и права на квалитет купаца, те с циљем заштите имиџа и неправедно угрожених пословних интереса једног од највећих произвођача сухомеснатих производа на Балкану и свих његових овлаштених дистрибутера.

Из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС је, 5.децембра, саопштено да је одређеним производима Месне индустрије „Пекабеско" из Македоније утврђен садржај прехрамбених адитива изнад дозвољених.

Ради се, како је тада наведено, о повећаном садржају фосфата, због чега се ови производи проглашавају као „здравствено неисправни", на основу Закона о храни РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана