У продавницама и кафанама остављено 6,2 милијарде КМ

Маријана Миљић
У продавницама и кафанама остављено 6,2 милијарде КМ

Бањалука - Становници Српске за девет мјесеци ове године у продавницама на велико и мало, те у угоститељским објектима оставили су 6,2 милијарде марака, подаци су Завода за статистику РС.

Промет у продавницама на велико и мало за девет мјесеци ове године износио је 6,1 милијарду КМ.

- За храну, пиће и дуван потрошачи су за девет мјесеци издвојили око милијарду марака, док су за предмете за домаћинство потрошили 628,8 милиона КМ - подаци су Завода. 

Продавнице непољопривредним полупроизводима, отпацима и остацима за девет мјесеци биљеже промет од око 1,1 милијарду КМ.  

- Када су у питању продавнице на мало, неспецијализоване продавнице биљеже највећи промет и то од 908,9 милиона КМ - подаци су Завода за статистику РС.

Нагласили су да је из мјесеца у мјесец примјетан раст промета у продавницама, те да је само у трећем тромјесечју ове године у односу на друго тромјесечје промет већи за 8,3 одсто.

У угоститељским објектима у Српској становници су за првих девет мјесеци оставили 83,2 милиона КМ. У периоду од јула до септембра промет у кафанама износио је 31,3 милиона КМ.

- У другом тромјесечју у угоститељским објектима потрошено је 28,1 милион КМ, а у прва три мјесеца ове године 23,7 милиона марака - подаци су Завода.  

Предсједник Асоцијације самосталних трговинских радњи регије Бањалука Богдан Марјановић рекао је да је главни разлог повећаног промета у продавницама неконтролисани раст цијена.

- Стално је примјетан тренд раста цијена, због чега становници сваки дан морају да остављају више новца у продавницама за исте ствари -  рекао је Марјановић. Он каже да је тешко тренутно оцијенити хоће ли се наставити тренд раста цијена основних животних намирница.

- У Српску се увози око 80 одсто производа, што значи да ће цијене, прије свега, зависити од кретања у иностранству. Уколико земље из којих увозимо намирнице буду формирале више цијене, онда ћемо и ми морати да истакнемо нове цјеновнике - истакао је Марјановић.

Цијене

У Заводу за статистику РС казали су да је само у октобру у односну на мјесец раније поскупјело месо, млијеко, сир, јаја, уље, те поједине врсте воћа и поврћа. Такође је примјетан раст цијена појединих алкохолних и безалкохолних пића. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана