У про­бле­ми­ма ци­је­ла свјет­ска ауто­ин­дус­три­ја

Глас Српске
У про­бле­ми­ма ци­је­ла свјет­ска ауто­ин­дус­три­ја

ДЕ­ТРО­ИТ, ФРAН­КФУРТ - По­тен­ци­јал­ни крах је­дне или ви­ше аме­ри­чких ауто­мо­бил­ских ком­па­ни­ја, као што су "Yене­рал Мо­торс", "Форд Мо­тор" или "Крај­слер", мо­гао би то­ком са­мо је­дне го­ди­не да до­ве­де до уки­дања до 2,5 ми­ли­она ра­дних мјес­та, про­изи­ла­зи из нај­но­ви­је сту­ди­је аме­ри­чког Цен­тра за ауто­мо­бил­ско ис­тра­жи­вање, пре­но­си Та­нјуг.

У про­бле­ми­ма је ци­је­ла свјет­ска ауто­мо­бил­ска ин­дус­три­ја, та­ко да кри­за ни­је ми­мои­шла ни нај­ве­ћег прои­зво­ђа­ча, ја­пан­ску "То­јо­ту", ко­ја је упо­зо­ри­ла да ће јој ово­го­дишњи про­фит би­ти нај­мањи у посљедњих 13 го­ди­на. Оба­вје­штења о па­ду про­фи­та сти­гла су и од ја­пан­ских прои­зво­ђа­ча "Ни­сан" и "Су­зу­ки".

Aна­ли­ти­ча­ри дје­ли­ми­чно за нас­та­лу си­ту­аци­ју на свјет­ском тржи­шту ауто­мо­би­ла, осим гло­бал­не фи­нан­сиј­ске кри­зе, при­пи­су­ју упра­во нас­та­лој си­ту­аци­ји у се­кто­ру ја­пан­ске ауто­мо­бил­ске ин­дус­три­је "ко­ја је сво­јом по­ли­ти­ком не­прес­та­не рас­тегљивос­ти проу­зро­ко­ва­ла да се ин­дус­три­ја ауто­мо­би­ла не мо­же избо­ри­ти са кри­зом и те­шко по­дно­си њене посљеди­це".

Ра­злог про­бле­ма аме­ри­чких прои­зво­ђа­ча је пад прои­зводње у свим ди­је­ло­ви­ма ауто­мо­бил­ске ин­дус­три­је у СAД. Прои­зводња би пак по­сли­је прве го­ди­не од евен­ту­ал­ног бан­кро­та, мо­гла да по­чне да оживљава за­хваљују­ћи рас­ту про­ду­кци­је пре­жи­вје­лих ауто­мо­бил­ских фир­ми, та­ко да би гу­би­так ра­дних мјес­та то­ком вре­ме­на био смањен на око ми­ли­он, ре­зул­та­ти су ис­тра­жи­вања сту­ди­је по­ме­ну­те аген­ци­је. Aме­ри­чка ауто­мо­бил­ска ин­дус­три­ја се су­оча­ва са ви­со­ким гу­би­ци­ма због па­да тражње за во­зи­ли­ма на тржи­шту у СAД.

Нај­ве­ћи аме­ри­чки ауто­мо­бил­ски ги­гант "Yене­рал Мо­торс", са­оп­штио је да је у тре­ћем тро­мје­се­чју ис­ка­зао гу­би­так од 4,2 ми­ли­јар­де до­ла­ра, док је кон­ку­рен­тски "Форд" у ис­то ври­је­ме имао гу­би­так од го­то­во три ми­ли­јар­де до­ла­ра, на­јављују­ћи даље смањење пла­та за­по­сле­них. Те су фир­ме ис­ка­за­ле зна­ча­јан пад те­ку­ће ли­кви­днос­ти по­што су би­ле при­ну­ђе­не да ра­ди одржа­вања нор­мал­не прои­зводње упум­па­ју зна­чај­не го­то­вин­ске изно­се. "Yене­рал" је, ис­то­вре­ме­но, по­ру­чио да у са­дашњој си­ту­аци­ји мо­ра да одло­жи уво­ђење но­вих мо­де­ла на тржи­ште, да огра­ни­чи прои­зводњу пос­то­је­ћих, и отпус­ти још ра­дни­ка, при­је све­га, из адми­нис­тра­ци­је.

Да би пре­ва­зи­шли кри­зу ру­ко­во­ди­оци три во­де­ће аме­ри­чке фир­ме за прои­зводњу ауто­мо­би­ла, за­тра­жи­ли су од вла­де хи­тну фи­нан­сиј­ску по­моћ од 50 ми­ли­јар­ди до­ла­ра за пре­ва­зи­ла­жење те­ку­ћих  про­бле­ма иза­зва­них гло­бал­ном еко­ном­ском кри­зом и ве­ли­ким па­дом про­да­је во­зи­ла у СAД.

И њема­чке ауто­мо­бил­ске ком­па­ни­је хо­ће на­во­дно да тра­же фи­нан­сиј­ску по­моћ из вла­ди­ног па­ке­та ко­ји је прво­би­тно био на­ми­јењен за­шти­ти ба­на­ка те земље. Одјељења фи­нан­сиј­ских услу­га "Фол­ксва­ге­на", BMW-а и "Дај­мле­ра" су се, на­во­дно, до­го­во­ри­ла да ће тра­жи­ти вла­ди­не га­ран­ци­је, а не фи­нан­сиј­ску инје­кци­ју. И BMW и његов ри­вал "Дај­млер" са чу­ве­ном ро­бном мар­ком "Мер­це­дес Бенц", су у окто­бру смањили про­да­ју за 8,3, одно­сно за 18,1 од­сто, а пад про­фи­та за 5,1 про­це­на­та оче­ку­је и "Пор­ше", ко­ји је пос­тао ве­ћин­ски вла­сник "Фол­ксва­ге­на".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана