У привреду Српске уложено 576 милиона КМ

Свјетлана Тадић
У привреду Српске уложено 576 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) пласирала је кроз кредитне линије укупно 505 милиона марака, за 3.390 одобрених кредитних захтјева, док је у хартије од вриједности за подршку капиталним инвестицијама уложено додатних 71 милион, што је укупно 576 милиона марака подршке развоју привреде и капиталним инвестицијама у општинама РС.

Највећи интерес забиљежен је за кредитну линију за предузетнике и предузећа, гдје је за 406 кредитних захтјева одобрено 285,3 милиона марака.

Слиједе стамбени кредити са 121 милион, затим кредитна линија за пољопривреду са 49,3, те кредити општинама од 35,1 милион марака.

Кредитни пласмани ИРБ РС обезбиједили су отварање 3.923 нових, односно одржавање 23.852 постојећих радних мјеста, што посебно добија на значају у околностима глобалне економске кризе и њеног преливања у домаћу економију.

ИРБ РС кредите реализују под изузетно повољним и афирмативним условима, прилагођеним актуелним потребама домаћег привредног амбијента. Конкурентност ИРБ РС кредитних линија представља комбинацију висине каматних стопа, одобреног грејс-периода и рокова отплате. Каматне стопе ИРБ РС су најповољније стопе на домаћем тржишту. На овај начин, ИРБ РС врши позитиван притисак на ограничења неконтролисаног раста активних камата.

У околностима преливања негативних ефеката глобалне економске кризе у домаће токове, улога ИРБ РС долази до пуног изражаја.

Концепт развојног банкарства укључује и контрациклично дјеловање, односно повећање активности у периодима економских криза, с циљем њиховог превазилажења. У том смислу, ИРБ РС је одржала континуитет у финансирању реалног сектора, са перспективом даље диверзификације укупне кредитне понуде.

ИРБ РС врши периодично прилагођавање својих кредитних линија актуелним условима на тржишту и специфичним потребама реалног сектора. У том смислу, да би се релаксирао удар економске кризе на текућу ликвидност реалног сектора, у посљедњем кварталу 2009. године, уведена је кредитна линија за откуп потраживања. С обзиром на то да то предмет откупа могу бити и потраживања у иностранству, домаћим извозницима је обезбијеђена извјесна флексибилност у погледу постављања услова плаћања за ино-купце, што ће се позитивно рефлектовати на конкурентност домаће извозне понуде.

И у наредном периоду ИРБ РС ће наставити да снажно подржава реални сектор РС. Кредитна понуда се континуирано иновира с циљем њеног максималног усклађивања са потребама крајњих корисника.

У складу с тим, ИРБ РС је увела нову кредитну линију као подршку незапосленим демобилисаним кредитима, за коју је Влада РС обезбиједила финансијску подршку у износу од десет милиона марака. Ријеч је о кредитима у износу од три до 20.000 марака, с роком отплате до десет година и фиксном каматном стопом од четири одсто.

Контрола

С обзиром на то да су кредити намјенски, ИРБ РС контролише употребу средстава. До сада је служба контроле ИРБ РС извршила 1.026 теренских посјета код 829 клијената. Утврђено је ненамјенско трошење средстава код 17 кредита, од чега су четири из кредитне линије за предузетнике и предузећа, један за почетне пословне активности, а 12 кредити за микробизнис. Ријеч је о укупно 5.150.000 марака, који су ненамјенски утрошени али у складу са чл. 23 Правила о пласману средстава, овим корисницима је ИРБ одмах наплатио укупан износ одобреног кредита, увећан за камату од пет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана